Binnenland
AVROTROS

Schurft komt steeds vaker voor: waarom de behandeling soms lang kan duren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schurft komt steeds vaker voor: waarom de behandeling soms lang kan duren

Er wordt gevreesd dat schurftmijten resistenter worden tegen de bestaande behandelingen. De afgelopen maanden zijn er veel uitbraken van schurft gemeld in Nederland. Maar nu valt het dermatologen op dat de ziekte moeilijker te behandelen lijkt dan voorheen.

Met name in de studentensteden speelt de huidziekte op. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door schurftmijten. Deze schurftmijten graven gangen op of net onder de huid. Daar planten ze zichzelf voor en leggen ze eitjes. Uiteindelijk veroorzaken deze eitjes de klachten. De klachten kunnen leiden tot enorme jeuk en roodheid.

Behandeling

"Bij de behandeling van schurft moet je veel smeren met loksamol of perminite-crème." Deze crème moet dan 8 tot 12 uur blijven zitten.

Daarna moet je de crème er volledig afwassen en dit proces moet je de week daarop nog een keer uitvoeren. Als de schurft heel uitgebreid is kan je het ook behandelen met pillen.

Duur

"Toch zie je dat ondanks deze behandelingen van schurft, dat mensen langer last hebben van de klachten en dus minder snel reageren op de behandeling." Dat komt omdat de mijten dan al dood en weg zijn, maar de jeuk nog langer aanhoudt.

Dit komt ook door de incubatietijd, die is 2 tot 4 weken. Het begint met jeuk, ook met name bij de ontlasting. De stofjes die de mijtjes afscheiden op de huid leiden tot enorme jeuk en daarna tot roodheid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie