Binnenland
AVROTROS

Marktondernemers willen duidelijkheid: 'Bij een lockdown weet iedereen waar hij aan toe is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marktondernemers willen duidelijkheid: 'Bij een lockdown weet iedereen waar hij aan toe is'

De inschatting of een markt door kan gaan ligt veelal bij burgemeesters. De ene burgemeester ziet de weekmarkt als evenement waar meer dan 100 mensen op afkomen, en de andere burgemeester doet dat niet. In ongeveer de helft van de plaatsen is er nog 'gewoon' markt.

Winkels

Henk Achterhuis van de branchevereniging voor marktondernemers vraagt om duidelijkheid van het kabinet. Volgens Achterhuis moet de markt nog gewoon kunnen. "Als je ziet hoe mensen over elkaar heen kruipen in de supermarkt voor de laatste toiletrollen. Als er ergens sprake is van besmettingsgevaar dan is dat wel in die gesloten winkelpanden."

Nu krijgt Achterhuis van veel gemeenten telefoontjes met de vraag of de markt nog verantwoord is. "Het klinkt een beetje wrang, en ik ben er geen voorstander van, maar zo'n lockdown geeft wel duidelijkheid bij de consument en de ondernemers."

Strengere maatregelen

Achterhuis verwacht binnenkort strengere maatregelen en een voorlopig einde aan de weekmarkten. "Als je ziet hoeveel patiënten erbij komen slaat schrik om het hart. Je doet geen oog meer dicht. Ik verwacht dat we deze discussie over een week niet meer te voeren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie