Binnenland
KRO-NCRV

Deze horecaondernemer doet niet mee met 'opstandelingen': 'Wij houden heft in eigen hand'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze horecaondernemer doet niet mee met 'opstandelingen': 'Wij houden heft in eigen hand'

Horecaondernemers zijn boos over de achteloosheid waarmee minister Hugo de Jonge vorige week zei dat de gedeeltelijke lockdown mogelijk tot na januari gaat duren, omdat de besmettingscijfers niet snel genoeg dalen. Op 17 januari gaan én blijven ze open, kondigen meer dan 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland aan. Ze vrezen dat het straks faillissementen regent en zeggen, met inachtneming van de maatregelen, veilig open kunnen.

Restauranthouder Dieuwke Stellinga doet niet mee met de actie. Zij heeft het heft weer in eigen hand genomen. "Mark en Hugo zijn een beetje de baas geworden van de horecaondernemers, maar wij nemen het heft weer in eigen hand", zegt ze bij Spraakmakers.

Stellinga reageert daarmee op de stelling van Stand.nl: 'Het is logisch dat horecaondernemers in opstand komen'. "Wij doen niet mee aan deze actie. Ik vind dit geen slimme strategie, want volgens mij moet je zorgen dat je aan de gesprekstafel blijft en daar hebben we blijkbaar moeite mee. Door er druk op deze manier op te zetten, maak je jezelf minder serieus."

'Geen cowboyactie'

"Het is geen cowboyactie, dan zouden we morgen wel opengaan voor een mooie kerstperiode", zegt horeca-eigenaar Marijn van Dijke uit Breda. Hij gaat 17 januari wel open, zegt hij. "Er is heel bewust over nagedacht. We willen de ruimte geven aan het kabinet om te zorgen voor betere compensaties. Wij lopen al maanden leeg, straks zijn we zes maanden dicht. Het zijn allemaal kleine ondernemers die keihard vechten om hun bedrijf te behouden. Die hun spaarcenten en pensioenpotjes opnemen. Ik heb ook een boel van mijn spaartegoeden moeten inleveren."

Het probleem is tweeledig, zegt hij. "Aan de andere kant stapelt zich een torenhoge schuld op bij de belastingdienst, bij de leveranciers. Dus als we straks weer open mogen, is het probleem niet in één keer opgelost. Dus er moet goed mee worden gedacht om dit te overleven met elkaar. Als de vaste kosten gedekt worden, kunnen we in een soort winterslaap. Maar op deze manier lopen we iedere maand leeg. Het maakt dan niet uit of je veel of weinig vet op de botten hebt."

Baas in eigen onderneming

Stellinga zegt dat er inderdaad veel leed is. "Maar", zegt ze, "we zijn ook ondernemers en het is al vanaf maart gaande en je moet als ondernemer kiezen hoe je ermee omgaat." Stellinga heeft besloten de tent helemaal te sluiten. "Wij hebben een maand geleden besloten: wij nemen zelf de regie en laten het niet meer afhangen van elke persconferentie. Wij hebben met ons personeel afgesproken dat wij die winterslaap gaan organiseren en dat hebben we ook gedaan."

Een deel van het personeel van Stellinga heeft tijdelijk ontslag genomen en werkt nu op andere plekken. "In de zorg, in de supermarkten. Dat geeft rust voor ons. En Mark en Hugo zijn nu een beetje onze baas, maar je bent ondernemer geworden omdat je zelf de regie wil houden", zegt Stellinga, doelend op premier Rutte en minister De Jonge. "Wij hebben ervoor gekozen om weer eigen baas te worden."

Stand.nl: Het is logisch dat horecaondernemers in opstand komen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie