Binnenland

Kersverse nationale energiecommissaris lobby't voor duurzaam regeerakkoord

foto: ANP KOEN SUYKfoto: ANP KOEN SUYK
  1. Nieuwschevron right
  2. Kersverse nationale energiecommissaris lobby't voor duurzaam regeerakkoord

Op het Binnenhof lopen in deze tijd van coalitiebesprekingen heel wat lobby'isten en adviseurs die allemaal invloed proberen uit te oefenen op het nieuwe regeerakkoord. Een van hen is Ruud Koornstra, de kersverse nationale energiecommissaris. Een gesprek met hem in Vroege Vogels.

“Nederland moet versneld omschakelen naar 100% duurzame energie. Fossielvrij in 2030.” Dat is de boodschap van duurzaam ondernemer Ruud Koornstra aan de politiek.

Sinds kort is Ruud Koornstra de eerste Nationale Energiecommissaris. Koornstra roept het ‘kabinet in wording’ op tot structureel klimaatbeleid. En om dat te ondersteunen is een petitie gelanceerd met het ambitieuze doel om minstens 500.000 handtekeningen te verzamelen, nog voor de officiële kabinetsformatie.

Ondertussen zijn in Den Haag de onderhandelingen begonnen tussen de VVD, het CDA, D’66 en opvallend, GroenLinks. Voor het eerst lijkt het een serieuze optie dat die laatste partij gaat meeregeren. Ook in Den Haag, en dicht bij het vuur, is Ruud Koornstra, die een rondje maakt langs alle partijen om zijn boodschap kracht bij te zetten.

Koornstra is voorgedragen om de Nationale Energiecommissaris te worden tijdens de Nationale Klimaattop in oktober vorig jaar. Koornstra stelt dat de nood hoog is. De Deltacommissie, die in een paar weken tijd na de dijkdoorbraak in ’53 in actie kwam, zorgde ervoor dat Nederland gewapend werd tegen nieuwe overstromingen en wereldwijd wordt ingezet voor watermanagement.

Quote

Ruud Koornstra

We kunnen 100% over op duurzame energie. Wat Den Haag aan verbeeldingskracht mist, brengen wij in. Met beide benen op de grond kom je niet vooruit. We zijn in de 20e eeuw in krap 13 jaar 100% overgestapt van paard en wagen naar automobielen en in nog geen 10 jaar van kolen over op gas. In acht jaar van vliegen om de aarde naar de eerste man op de maan. In 2009 beweerde de gevestigde orde nog dat elektrisch rijden nóóit zou lukken - nu vechten provincies om Tesla. Ik bedoel maar.

Luister naar het interview met Ruud Koornstra:

Eerste energiecommissaris

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie