Binnenland
NOS

Met veroordeling Mladic komt er (zo goed als) einde aan Joegoslaviëtribunaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met veroordeling Mladic komt er (zo goed als) einde aan Joegoslaviëtribunaal

Ratko Mladic (74) is door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. De oud-legerleider van de Bosnische Serviërs is door het tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Tegen hem was ook levenslang geëist.

Volgens de rechters droeg Mladic tussen mei 1992 tot eind 1995 in belangrijke mate bij aan het verwijderen van moslims en Kroaten uit Bosnië. Ze werden uit hun huizen en dorpen verjaagd, gedeporteerd, gevangengezet, mishandeld, verkracht en vermoord.

Met de veroordeling komt er, op enkele kleine zaken na, een einde aan het tribunaal zelf. 161 mensen werden er aangeklaagd, waarvan ongeveer de helft veroordeeld is. De rest is overleden, vrijgesproken of in hoger beroep.

Lees ook: Oud-generaal Ratko Mladic veroordeeld tot levenslang

Hoofdrolspelers van de geschiedenis

Frederiek de Vlaming van sectie Internationaal strafrecht van de Universiteit van Amsterdam volgde de processen op de voet, vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen. Ze kwam er soms wekelijks. "Het meest indrukwekkende moment was de zaak-Milosevic. Er werd daar namelijk gediscussieerd over historische feiten met de hoofdrolspelers van de geschiedenis. Milosevic ondervroeg zelfs zijn getuigen."

Zijn zaak werd niet voltooid, omdat de toenmalige president van Joegoslavië plotseling overleed. De Vlamingen ziet het als dieptepunt van het tribunaal voor de slachtoffers en de regio. "Maar het is wel een makkelijke oplossing zo. De uitspraak was namelijk altijd discutabel geweest."

"Alles staat op schrift, dat is belangrijk. Alle historische feiten zijn boven tafel. Niet alleen de rechtspleging, maar ook de geschiedschrijving is ermee geholpen."

Tijdelijk tribunaal

Het tribunaal was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke rechtbank, gemodelleerd naar de tribunalen van Neurenberg en Tokio, na de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk duurde het Joegoslaviëtribunaal vier keer zo lang, bijna 25 jaar.

Na de politieke leider van de Bosnische Serviërs Karadzic is nu ook de militaire leider Mladic veroordeeld. "Er zijn geen belangrijke verdachten meer op vrije voeten", aldus De Vlamingen.

Ster advertentie
Ster advertentie