Binnenland
AVROTROS

Je dacht dat jíj het warm had? Deze 3 bikkels staan pas echt in het zonnetje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je dacht dat jíj het warm had? Deze 3 bikkels staan pas echt in het zonnetje

Veel mensen trekken toch naar kantoor om onder het genot van de airco te kunnen werken. Ook veel thuiswerkers zitten de hele dag naast de ventilatoren. Maar er is ook een grote groep mensen die buiten in de brandende zon hun werkzaamheden moeten verrichten. Hoe houden deze mensen het vol in deze bloedhitte? Stax&Toine vroegen het aan een aantal harde werkers die de warmte trotseren.

Video niet beschikbaar

Hovenier Lars

Als hovenier in Sint-Willebrord, waar het vanmorgen al 30 graden was, wordt met het tropenrooster gewerkt. Dit houd in dat ze rond 06.00 uur beginnen en rond 12.00 uur stoppen. Tussendoor worden liters water gedronken en wordt er slim omgegaan met de schaduw. Zo wordt vroeg in de ochtend het zwaarste werk gedaan. Tot slot gaf Lars nog een tuinier tip voor dit warme weer. "Water geven is op dit moment erg belangrijk."

Dakwerker Soliman

In Assen wordt ondanks de hitte nog druk op daken gewerkt. ''Op daken kunnen de temperaturen flink stijgen, het zwarte dakleer kan wel 80 graden worden. Wanneer er wordt gebrand worden temperaturen van 125 graden gemeten."

Reden genoeg om voor de dakwerkers ook een tropenrooster in te voeren. Daarnaast wordt om de twintig minuten een paar minuten pauze gehouden om af te kunnen koelen. Het heeft wel één voordeel: "je wordt lekker snel bruin."

Gijs fietst rond als fietskoerier

Voor de fietskoeriers is het ook doorbijten met temperaturen die in Utrecht kunnen oplopen tot 32 graden. Echter zijn de koeriers wel wat gewend. "In de winter moeten we door de sneeuw en regen, het hoort erbij."

Gelukkig passen de klanten wel op met de koeriers. "We krijgen vaak een ijsje of koud drankje van de klanten." Voor de fietskoeriers zit een tropenrooster er niet in, de klanten willen hun pakketjes niet om 06:30 ontvangen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie