Binnenland
AVROTROS

In verpleeghuizen mogen bewoners weer twee bezoekers ontvangen, in plaats van één

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In verpleeghuizen mogen bewoners weer twee bezoekers ontvangen, in plaats van één

In verpleeghuizen mogen bewoners weer twee bezoekers ontvangen, in plaats van één. Dat adviseerde het OMT en bronnen melden aan EenVandaag dat het kabinet dit advies overneemt. Dat wordt vanavond bekendgemaakt in de persconferentie.

Het effect van de vaccinaties begint duidelijk zichtbaar te worden: in verpleeghuizen overlijden steeds minder mensen aan het coronavirus. Ook raken minder mensen besmet. Daarom zal premier Mark Rutte het advies van het Outbreak Management Team (OMT) overnemen, waarin wordt gepleit voor een verruiming van de bezoekregeling.

Versoepeling voor gevaccineerde bewoners

Dat betekent dat er weer twee bezoekers per dag langs mogen komen. Iets waar veel verpleeghuisbewoners en hun families reikhalzend naar uitkijken.

Maar de versoepeling zal niet direct voor iedereen gelden: voorlopig komen alleen bewoners die volledig zijn gevaccineerd in aanmerking voor de verruiming. Doordat er steeds meer verpleeghuisbewoners worden ingeënt, zal deze groep wel snel groter worden, verwachten kabinet en OMT.

Quarantaineperiode van 10 na 5 dagen

Verder adviseert het OMT om gevaccineerde bewoners in plaats van 10 nog maar 5 dagen in quarantaine te laten gaan, wanneer ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Ook dit advies zal waarschijnlijk worden overgenomen door de premier.

"De besmettingscijfers in verpleeghuizen zijn indrukwekkend teruggelopen, dat is goed nieuws en een echt lichtpuntje na een zware periode", zegt internist en hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh. "Toch moeten we vooralsnog goed opletten en geen té grote stappen zetten. Eerst kijken of de positieve effecten aanhouden."

'Waardevolle eerste stap'

Van een naar twee bezoekers per keer gaan, is in ieder geval een waardevolle eerste stap, vindt Hertogh. "Het is zo belangrijk voor bewoners dat je andere mensen kunt zien. Dat is essentieel voor de kwaliteit van leven. En ook de gezamenlijke maaltijden en sociale activiteiten, daar zitten mensen echt om te springen."

Toch benadrukt de hoogleraar ouderengeneeskunde dat de afweging tussen veiligheid en kwaliteit van leven nog lang een duivels dilemma zal blijven: "We moeten constant blijven monitoren en er rekening mee houden dat het virus volop circuleert. Er hangt ook veel vanaf hoe het virus zich ontwikkelt. En of vaccins in staat zullen zijn nieuwe varianten goed op te pakken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie