Binnenland
KRO-NCRV

Fieldlab: 'Met juiste maatregelen kunnen theaters voor de helft open, zelfs nu'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fieldlab: 'Met juiste maatregelen kunnen theaters voor de helft open, zelfs nu'

"Theaters bijvoorbeeld zouden - met de nodige maatregelen - weer veilig de helft van de mensen kunnen ontvangen", dat zegt de initiatiefnemer van Fieldlab Pieter Lubberts bij Spraakmakers. Hij baseert zich op de experimenten die zij tot nu toe organiseerden en benadrukt het belang van goede luchtventilatie en een goed plan voor de binnenkomst.

Video niet beschikbaar

Met 500 mensen lachen in het theater, 1.500 feestende en hossende mensen in Biddinghuizen en met 5.000 voetbalsupporters naar het Nederlands elftal - met zogenoemde Fieldlab-experimenten onderzoekt de evenementenbranche hoe samenkomsten weer verantwoord georganiseerd kunnen worden.

De wedstrijd van Nederland tegen Letland afgelopen zaterdag was het grootste testevenement tot nu toe. In de Johan Cruijff Arena onderzocht onder meer de TU Eindhoven de verspreiding van aerosolen bij juichende supporters.

Risicomodel

Fieldlab ontwikkelde samen met de TU Delft en Andreas Voss (hoogleraar Infectiepreventie) van het Radbout UMC een model waarmee risico's van evenementen ingeschat kunnen worden. "Daarin kun je alle data stoppen die uit de Fieldlabs komen, maar ook de besmettingsgraad in de samenleving." Op basis van dat model en de uitkomsten, denkt Lubberts dat bijvoorbeeld theaters weer voor de helft open zouden kunnen, zelfs met de huidige besmettingsgraad; mits de juiste maatregelen genomen worden.

"Als je in dat risicomodel allerlei factoren stopt, waaronder goede luchtventilatie, zou je theoretisch al met bepaalde preventieve maatregelen meer bezoekers kwijt kunnen", legt Lubberts uit. Dat geldt dus voor theaters, maar volgens Lubberts valt er ook al een parallel te trekken naar voetbalwedstrijden. "Dit is nog zonder dat dat helemaal doorgeanalyseerd is en het OMT zich erover gebogen heeft. En de vraag is of je dat in een lockdown moet doen."

Binnenkomst en plaats

Andere belangrijke factoren volgens Lubberts zijn de plek waar je mensen wegzet, maar vooral het tijdsbestek waarin je publiek binnenlaat. "Als je iedereen tegelijk laat komen, krijg je opstopping bij de deur en meer contactmomenten. We zoeken vooral naar manieren om het aantal contactmomenten te reduceren."

Een andere conclusie die Lubberts al durft te trekken is dat Fieldlab niet gelooft in testen aan de deur. "Wij denken dat het beter is om je in jouw eigen omgeving te laten testen voor je je gaat bewegen."

Initiatiefnemer Pieter Lubberts over Fieldlab-experimenten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie