Binnenland
NOSNTR

Nog veel vragen over basisschoolprotocol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog veel vragen over basisschoolprotocol

Vanaf maandag gaan de basisscholen weer open, werd gisteren officieel bekendgemaakt door het kabinet. Maar veel mensen die in het basisonderwijs werken, twijfelen of dat wel zo'n goed idee is.

"Het is wel dubbel, merk ik in het team", zei Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde in Zaandam in Nieuws en Co. "We vinden dat er zorgvuldiger gekeken had kunnen worden naar de veiligheid voor de medewerkers. Het heeft tekenen van ad-hocbeleid."

Het kabinet kwam wel met een aantal adviezen om scholen veilig te openen. Een daarvan is gespreide begin- en eindtijden en pauzes. Dat eerste lijkt Oosterman wel haalbaar, maar gespreide pauzes is volgens haar niet mogelijk.

"Buiten schooltijd spelen kinderen met elkaar, dus ik vraag me af of het haalbaar is." Volgens de directrice is de overdracht bij kinderen niet te voorkomen.

Ook het advies om kinderen in kleinere groepjes les te geven, vindt Oosterman eigenlijk niet te doen. "Dat pas niet in het schoolgebouw", zegt ze.

Quarantaine

Mocht er toch een leerling of leerkracht positief worden getest, dan moet de hele klas in quarantaine. Na vijf dagen kan de quarantaine aflopen bij een negatieve test. "Daar hebben we wel vragen over", zegt de directeur. "Bijvoorbeeld hoe het gaat met kinderen uit kwetsbare gezinnen of kinderen die gebruik maken van de noodopvang."

Die antwoorden heeft ze nog niet. Wel staat in het advies van onderwijsminister Slob dat er ruimte is voor maatwerk.

'Andere keuzes maken'

"Voorop staat het belang van kinderen en jongeren. Voor de gevolgen is de laatste tijd steeds meer aandacht. Die hebben hun leven nog voor zich en zullen nog lang met de gevolgen kampen van de situatie."

Daar moet volgens Oosterman beleid op worden gemaakt. "Ik kan me voorstellen dat je dan andere keuzes gaat maken qua vaccineren. Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen hun ritme op kunnen pakken, maar dan moet je ook de mensen die met de kinderen werken gaan beschermen", besluit ze.

basisscholen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie