Binnenland
KRO-NCRV

Hoofd crisisteam Brabant: 'sluit cafés en restaurants, liever vandaag dan morgen'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofd crisisteam Brabant: 'sluit cafés en restaurants, liever vandaag dan morgen'

Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant pleit voor verdergaande maatregelen in Nederland om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. "Sluit cafés en restaurants, liever vandaag dan morgen." Dat zegt hij tegen Sven Kockelmann in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Overweeg dat meteen landelijk te doen, aangezien de rest van Nederland een week achter lijkt te lopen op Brabant."

Voorzitter Acute Zorg Brabant: 'Sluit café's en restaurants, liever vandaag dan morgen'



Berden, naast arts ook bestuursvoorzitter is van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, heeft dagelijks overleg met de verschillende crisisteams in Brabant, een regio waar nu code rood geldt. Hij wil dat we nu doorpakken met maatregelen.

'Het gaat nu razendsnel qua stappen die worden genomen in de samenleving.' Hij vindt het opvallend hoe makkelijk mensen de stappen nemen om de verspreiding te stoppen. 'Nu moet je doorpakken'.

Dus naast het niet meer bezoeken van ouderen en zwakkeren, moet die bovengrens van 100 qua mensen die bij elkaar komen "fors omlaag naar 10 personen". En dat zou dus betekenen dat, net als in België, ook in Brabant de kroegen en restaurants dicht moeten. En dan gelijk landelijk, omdat "de rest van Nederland toch een week achterloopt op Brabant".

Piek lijkt voorbij

Vanochtend heeft Berden de cijfers gekregen van alle aangesloten ziekenhuizen in de regio. De directeur van een van de grootste opleidingsziekenhuizen in Noord-Brabant kan opgelucht adem halen, want de de piek van gisteren met 25 gevallen is vanochtend afgenomen naar 15 ziektemeldingen.

Het lijkt er voor nu op dat de bron van alle besmettingen toch het carnaval te zijn geweest. "We zijn continu aan het zoeken naar verklaringen. Het carnaval lijkt nu het meest logisch als je de rekensom maakt met 5 dagen incubatietijd en vervolgens de 7 dagen totdat de patiënten zich melden bij het ziekenhuis."

Maar dat verderstrekkende maatregelen noodzakelijk zijn om verdere verspreiding te voorkomen is duidelijk. "Ik denk niet dat ze wachten tot maandag met extra maatregelen in Brabant."

Ster advertentie
Ster advertentie