Binnenland

'De komende tijd zal een groot deel van de bevolking met het virus besmet raken'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De komende tijd zal een groot deel van de bevolking met het virus besmet raken'

[NOS] Premier Rutte heeft in een rechtstreekse toespraak tot het Nederlandse volk gezegd dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. "Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie. De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken."

Video niet beschikbaar

De meeste mensen zullen volgens Rutte lichte klachten ontwikkelen. Op die manier wordt er zogeheten groepsimmuniteit opgebouwd, en dat is belangrijk om het virus in te dammen. Maar dat kan maanden en zelfs langer duren.

Tot die tijd moeten we alles doen om de kwetsbaarste mensen te beschermen. "Het is onze absolute prioriteit om de risico's voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zo klein mogelijk te maken."

Drie scenario's

"Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de laatste weken in een achtbaan zitten, die steeds harder lijkt te gaan rijden. Want de maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd." Rutte benadrukte nog een keer dat het advies van deskundigen leidend is.

Volgens Rutte kiest de regering ervoor het virus maximaal te controleren en de piek in de verspreiding af te vlakken en uit te spreiden over een langere periode. Op die manier wordt immuniteit opgebouwd en zorgen we ervoor dat de zorg het aankan.

Als het virus onbeheerst zijn gang zou gaan, zou het zorgsysteem volledig overvraagd worden. Kwetsbare ouderen en andere patiënten zouden niet geholpen kunnen worden. "Dat moeten we koste wat kost voorkomen."

Maar ook het eindeloos proberen het virus tegen te houden is geen optie, zei de premier. "In dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien.

Alles op alles voor bedrijven

Rutte stond ook stil bij de zorgen die veel mensen hebben over hun werk. "We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek."

Hij vroeg om steun voor het kabinetsbeleid. "Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen. Een tijd om het gezamenlijk belang boven het eigen belang te stellen."

'Ik reken op u'

Rutte eindigde met een oproep: "We moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke tijd te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u."

Ster advertentie
Ster advertentie