Naar homepage
Binnenland

De keuzehulp van de Autoriteit Persoonsgegevens vertelt je welke videobel-app je wél kunt gebruiken
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De keuzehulp van de Autoriteit Persoonsgegevens vertelt je welke videobel-app je wél kunt gebruiken

Zoom, Hangouts, FaceTime en ga zo maar door. Er zijn heel wat apps die je kunt gebruiken om te videobellen. Helaas is niet elke videobel-app even veilig. Weet jij met al die opties welke apps nu wel veilig zijn? Om je te helpen lanceert Autoriteit Persoonsgegevens een keuzehulp voor dertien videobel-apps.

Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom in Stax&Toine: "Google en Facebook hebben de reputatie dat zij regelmatig de regels aan hun laars lappen. Je moet je afvragen of je jouw gegevens achter wilt laten bij zo'n partij."

Voor de keuzehulp is gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten van de apps. Denk aan welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is.

Wat is de juiste videobel-app voor jou?

Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom is blij met de keuzehulp voor videobel-apps. "Hoe meer deze informatie beschikbaar is, hoe beter."

De bedoeling van de keuzehulp is je dat je met behulp van de informatie die je daarin terug kunt vinden, duidelijk wordt welke app je het beste kunt gebruiken. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van of je een een-op-een gesprek wilt voeren of een groepsgesprek.

Wat volgens Austin vooral heel belangrijk is en wat terug te vinden is in de keuzehulp, is wat er met je gegevens die je in moet vullen wordt gedaan. Worden ze gebruikt om het technisch mogelijk te maken dat je contact hebt met elkaar, of ook voor marketingdoeleinden bijvoorbeeld.

'Privacyvoorwaarden lezen is niet genoeg voor grondig onderzoek'

De keuzehulp van Autoriteit Persoonsgegevens is niet gebaseerd op technisch onderzoek naar de apps, maar op wat bedrijven zelf zeggen over hun videobel-apps in bijvoorbeeld hun privacyverklaring.

Austin: "Het is heel belangrijk dat de Autoriteit Persoonsgegevens daar duidelijk over is. Dit is een keuzehulp, geen beoordeling van of die diensten wel of niet aan de wet voldoen. Ik denk dat de afgelopen maand veel mensen behoefte hadden aan hulp hierbij en het is fijn dat ze een duit in het zakje doen."

De directeur van Bits of Freedom is wel van mening dat dit niet voldoende is voor technisch diepgravend onderzoek, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens volgens haar ook hoort te doen. "Daarvoor is alleen de privacyvoorwaarden lezen natuurlijk niet voldoende."

Dit zijn de beste videobel-apps

Volgens Austin geeft de keuzehulp een goed beeld weer, maar had het interessant geweest als de reputatie van de makers mee was genomen.

"Er zitten partijen tussen, zoals Facebook en Google, die erom bekend staan altijd de grens op te zoeken van wat mag van de wet, maar ook van wat jij en ik fatsoenlijk vinden. Daarbij gaan ze regelmatig over die grenzen. Als gebruiker zou ik dat eigenlijk ook wel willen weten."

De twee videobel-apps die tot nu toe het beste uit de keuzehulp komen, zijn volgens Austin Jitsi Meet en Signal. "Ze zijn goed beveiligd, privacyvriendelijk en bieden best veel functionaliteit."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie