Binnenland

Hoe ziet een anderhalvemetersamenleving eruit?

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet een anderhalvemetersamenleving eruit?

Premier Rutte sprak in zijn persconferentie van een 'anderhalvemetersamenleving': een samenleving waar mensen op anderhalve meter van elkaar blijven. Maar hoe ziet die eruit? Trendwatcher en technologie-expert Jarno Duursma ziet wel mogelijkheden, vertelde hij in Dit is de Dag: yoga, fitness, solliciteren... het kan allemaal op afstand.

Creatieve ondernemers zijn al volop aan het experimenteren, ziet Duursma. Hij denkt dat de huidige uitdagingen in de maatschappij bepaalde trends gaan versnellen. In verzorgingshuizen worden bijvoorbeeld al robots ingezet, en dat zal snel meer worden: "software met een camera kan in de gaten houden hoe het met ouderen gaat. Of ze genoeg gegeten hebben en zijn aangekleed, of ze niet gevallen zijn."

Presentator Tijs van den Brink had ook nog wel een idee: een drive-in kerk

Thigmofiel

Filosoof René ten Bos ziet het met argusogen aan. Hij denkt dat de anderhalvemetersamenleving een heel moeilijk concept wordt. "De mens is een thigmofiel wezen", vindt hij. De term is geleend van bioloog Midas Dekkers, die in 2017 een boek over thigmofilie: het verlangen naar geborgenheid.

Ten Bos: "We willen aangeraakt worden, constant. Met de anderhalvemetersamenleving vragen we iets van mensen dat tegen hun natuur ingaat." Het is een doembeeld, vindt de filosoof: "We komen in een nachtmerrie terecht van iedereen die kickt op digitalisering."

Fysieke nabijheid

Duursma geeft toe dat niet alles op afstand mogelijk is. Hij maakte een podcast over de invloed van corona. "In heel veel beroepen missen mensen het in de fysieke nabijheid van elkaar zijn", vertelt hij.

Ook in beroepen waar mensen elkaar niet aanraken is dat het geval. "Mijn vrouw is psycholoog", vertelt hij. "Het in fysieke nabijheid zijn in therapie, is zo'n enorme krachtbron, dat dat met videobellen niet te realiseren is. Als je iemand op afstand spreekt, is het vaak een update van hoe het met iemand gaat. Die persoonlijke, emotionele processen vinden dan niet plaats." Dit hoorde hij ook van andere hulpverleners.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie