Binnenland

Vaccinatietempo nog steeds niet op peil: 'We zijn sloomste jongetje van de klas'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccinatietempo nog steeds niet op peil: 'We zijn sloomste jongetje van de klas'

"Het tempo moet nog altijd omhoog", is de simpele boodschap van gezondheidseconoom Wim Groot over het Nederlandse vaccinatieprogramma. Terwijl de versoepelingen uitblijven, vraagt Groot zich in Blok&Toine hardop af: "Waarom zouden wij niet zo snel kunnen vaccineren als de Verenigde Staten of zelfs Bhutan?"

De oorzaak ligt volgens Groot vooral in het verleden. "In eerste instantie liepen we met Duitsland, Frankrijk en Italië voorop. Nadat andere Europese landen protesteerde, moest de Europese Commissie dat doen. Die hadden daar geen ervaring mee. Dus dat ging een beetje houwtje-touwtje. Toen stond Europa achteraan in de rij. Daar plukken we nog altijd de wrange vruchten van."

Mijlpalen stellen

Al in februari kwam Groot met kritiek. Bij EenVandaag noemde hij het 'één grote rommel'. De Jonge was volgens de gezondheidseconoom teveel bezig met het stellen van mijlpalen, het wekken van verwachtingen. "Dat blijkt vaak verkeerd uit te pakken."
En dat is nog steeds zo, ziet Groot. "We zijn nog altijd het sloomste jongetje van de klas. Het aantal vaccinaties loopt achter bij andere landen."

Keuze stellen

Groot zou daarom liever zien dat Nederlanders zelf een keuze krijgen in het merk vaccin. "We willen we het allemaal netjes verdelen. Maar in andere landen, die wel snel vaccineren, daar hebben mensen een keuze. In veel landen kun je aangeven of je alleen Pfizer, Janssen of AstraZeneca wilt, of dat het niet uitmaakt." Het idee: zo kunnen inwoners kiezen tussen iets meer snelheid (AstraZeneca) of iets meer veiligheid (Pfizer).
Als gezondheidseconoom ziet Groot wat dat kan doen in landen waar ze op die manier sneller doorprikken. "Je ziet in de Verenigde Staten dat de werkloosheid pijlsnel omlaag gaat en de economie zich heel snel herstelt. Wij moeten daar dus langer op wachten. De economische groei-ramingen van het IMF, daarin blijft Europa achter bij de rest van de wereld in dit jaar, en ook volgend jaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie