Binnenland
AVROTROS

'Handgel met minder dan 70% alcohol kan juist een besmettingshaard worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Handgel met minder dan 70% alcohol kan juist een besmettingshaard worden'

In een restaurant, in de winkel, in de supermarkt en op je werk. Overal vind je tegenwoordig een pompje met handgel. Het is de bedoeling dat we daarmee overdracht van het coronavirus tegengaan. Maar lang niet alle handgels werken goed, blijkt uit een test van het Algemeen Dagblad (AD).

Handgel moet minimaal zeventig procent alcohol bevatten voordat het virusremmend werkt. Jasper Buikx, microbioloog van ARTIS-Micropia in Stax&Toine: "Alcohol is een desinfectiemiddel wat organisch materiaal in hoog genoege concentratie kapot maakt, dus het is belangrijk dat er voldoende alcoholpercentage in de handgel zit."

Minimaal percentage alcohol

Het AD heeft in totaal 21 gels getest. Maar liefst een kwart van de handgels blijkt niet voldoende alcohol te bevatten. Sommige van die handgels bevatten voornamelijk water in plaats van alcohol en hebben dus nul desinfecterend effect.

Misschien heb je tegenwoordig wel standaard een handgel in je tas zitten, maar wanneer heeft het nou zin om het te gebruiken? Buikx: "Het RIVM raadt het niet aan buiten de zorg. Het beste blijft goed je handen wassen met water en zeep, maar als er geen kraan bij de hand is dan is een goede handgel wel een optie."

Let er wel op, zeker wanneer je een pompje bij binnenkomst van bijvoorbeeld een winkel gebruikt, dat de handgel voldoende alcohol bevat. "Op het moment dat dat niet zo is, kan het vanwege het vele gebruik door verschillende mensen juist een brandhaard van virussen worden die je potentieel zou kunnen uitwisselen", zegt Buikx.

Je kunt een middel dat wel aan de juiste eisen voldoet herkennen aan een toelatingsnummer van College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Dat is vaak een nummer met vijf cijfers met een N of een NL-nummer, gevolgd door zeven cijfers, een streepje en nog vier cijfers en vind je op het etiket.

Zo moet je een handgel gebruiken

Uit de test blijkt ook dat we te weinig tijd nemen voor de handgel en het vaak verkeerd gebruiken. Buikx: "Als je een goede handgel gebruikt, kun je dat droogwrijven. Neem voldoende handgel in je handen, smeer het goed over je handen en neem ook je vingertoppen mee en doet dat voor minimaal dertig seconden. Je zult merken dat de handgel dan ook goed in je handen is getrokken."

De beste manier om je handen goed te desinfecteren blijft je handen zorgvuldig wassen met water en zeep. Ook daarvoor geldt dat je goed tussen je vingers en bij de polsen moet wassen en dit minimaal twintig seconden moet doen.

Terug naar het nieuwe normaal met bacteriën

We moeten volgens Buikx oppassen dat we niet doorslaan in het gebruik van hygiënische middelen. Bij te veel gebruik kunnen er resistente bacteriën ontstaan en daarnaast krijgen juist de goede bacteriën die zorgen voor de gezondheid van onze huid er ook een tik van.

Buikx is er dan ook een sterk voorstander van dat we na de coronacrisis weer terug naar het oude normaal moeten en juist niet te schoon moeten leven. "Te schoon leven heeft ook effect op de eigen goede microben en kan een lui immuunsysteem veroorzaken, met als gevolg auto-immuunziekten en allergieën."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie