Binnenland
BNNVARA

Ode aan het varken

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan het varken

Een paar weken geleden zag Dolf Jansen een varken en kreeg tranen in zijn ogen: "Zo mooi. Zo onverwacht. Zo poëtisch." Het stond naast de Hofvijver in Den Haag en was een kunstwerk van Jantien Mook.

Video niet beschikbaar

De kunstenaar vraagt zich af hoe het kan dat we varkens aandoen wat we ze aandoen: "Opfokken, veetransporten, stalbranden, ook soms mishandelingen, slachten altijd, terwijl we weten hoe slim ze zijn." Dolf is de afgelopen tijd veel met boeren in gesprek gegaan, over de oneerlijke beelden van de beroepsgroep terwijl zij ons van eten voorzien.

Dolf: "Ik blijf het gesprek voeren en blijf ook bij de gedachte dat het agrarische systeem op de huidige manier; extreem hoge productie, extreem lage prijzen en grote invloed op uitstoot en klimaatverandering, niet vol te houden is."

Het vrolijke varken staat symbool voor de schoonheid van het beestje. Voor de blik van verbazing die het varken uitstraalt: "De vreugde, vrijheid en energie waar elk levend wezen behoefte aan heeft." Volgens Dolf moeten passanten van het kunstwerk met elkaar in gesprek: "Waarom kijkt dit varken zo blij, terwijl de meeste varkens hier dat gevoel allang kwijt zijn?"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie