Binnenland

Fotostudio verkoopt foto's van jouw hond

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotostudio verkoopt foto's van jouw hond

[AVROTROS] Je laat bij een fotostudio foto's maken van je hond. Later zie je ineens jouw hond bij een nieuwsartikel over een doodgebeten hond. "Een hond heeft geen portretrecht" zegt de fotograaf. Is dat zo? Mag een fotograaf zomaar foto's van jouw dier verkopen? Hoe zit dat met foto's van je kind?

Fotostudio verkoopt foto's van jouw hond

Die vraag stelt Ashley Ramakers op ons forum. Ze laat bij fotostudio DNF-Style in Geleen foto's maken van haar hond. Via e-mail maakt ze een afspraak voor de fotoshoot. Na afloop van de reportage krijgt ze een e-mail met een link naar de foto's. Ze neemt een tiental foto's af. Een jaar later, op 2 april 2017, publiceert de Belgische krant Het Laatste Nieuws op haar website een artikel over een doodgebeten hond. Bij het artikel staat een foto van Ashley's hond. De foto is genomen tijdens de fotoshoot waar Ashley bij was. Ashley: "Ik kreeg meteen allerlei berichten of mijn hond was overleden." Ze neemt contact op met Het Laatste Nieuws en die vervangen de foto op haar verzoek.

Waar komt de foto vandaan?

Ashley Ramakers neemt contact op met DNF-Style, de fotostudio waar de foto's gemaakt zijn. Medewerker Danielle laat weten dat dieren geen portretrecht hebben en de foto dus vrij verkocht mag worden. De foto blijkt verkocht te zijn aan een stocksite. Het Laatste Nieuws koopt foto's van stocksites die gebruikt worden bij artikelen.

Heeft een hond portretrecht?

Die vraag stellen we aan Charlotte Meindersma, jurist van Charlotte's Law and Fine Prints. Zij zegt daarover: "Een dier is een ding, daar rust geen portretrecht op. Vergelijk het met een boom, dat is ook een ding." Het auteursrecht op een foto rust bij de fotograaf, tenzij je dat afkoopt.

Mensen hebben wel portretrecht

Bij mensen is dat anders. Als je gemaakte foto's van mensen wil verkopen moet je altijd een vrijwaringsformulier laten ondertekenen door de gefotografeerde. De fotograaf mag dus niet foto's van je kinderen verkopen aan een stocksite of gebruiken voor een reclamecampagne zonder om jouw toestemming gevraagd te hebben.

Heeft de fotograaf een informatieplicht?

Aangezien auteursrecht wettelijk geregeld is hoeft een fotograaf formeel de klant niet te informeren wat er met de foto's gebeurt. "Het zou wel getuigen van goed ondernemerschap als hij dat wel doet", aldus Meindersma. Daarnaast adviseert Meindersma om vooraf goede afspraken te maken, door te vragen als er iets niet duidelijk is en om verwachtingen uit te spreken. "Het is ongebruikelijk om een heel contract of overeenkomst op te stellen voor een fotoreportage. Het schrikt de consument af, want een contract is formeel gedoe." De tip van Charlotte Meindersma is om het gesprek op te nemen.

Moet je gewezen worden op de algemene voorwaarden?

"Dat hoeft niet", zegt Meindersma. Je bent niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben of om de klant daarop te wijzen. "Het is wel onhandig geweest in deze." DNF-Style blijkt geen algemene voorwaarden op haar eigen website te hebben staan, maar gedeponeerd te hebben op Voorwaarden.net, een website waar bedrijven gratis hun algemene voorwaarden kunnen uploaden. De fotostudio verwijst in e-mailcommunicatie wel naar deze website, maar de link blijkt niet te werken.

Reactie fotostudio DNF-Style

Frenk Kaufmann betreurt de gang van zaken en vindt het vervelend hoe het gesprek tussen zijn vriendin en Ashley Ramakers is verlopen. "Hier is in de communicatie één en ander fout gegaan. Dat vinden we vervelend en dat gaan we in de toekomst zeker anders doen." Kaufmann gaat er ook beter op letten om pro-actief consumenten te informeren over portretrecht. Dat de link naar de algemene voorwaarden niet werkt wist Kaufmann niet. "We gaan dat oppakken." Kaufmann laat weten te gaan kijken of de algemene voorwaarden ook op de eigen site kunnen komen. Over de verkoop van de foto zegt Kaufmann het volgende: "Elk half jaar kijken we welke foto's van dieren we kunnen verkopen aan stocksites. Dat levert ons bij verkoop door een stocksite een kwartje per keer op."

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie