Binnenland
EO

'Verlos de nertsen uit hun lijden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verlos de nertsen uit hun lijden'

In de afgelopen anderhalve week is op zes nertsenbedrijven corona vastgesteld. "Een nachtmerrie voor de volksgezondheid", zegt Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren Frank Wassenberg in Dit is de Dag.

Drie jaar eerder stoppen zonder compensatie is echter geen optie voor Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE): "Het gaat erom hoe je op een fatsoenlijke manier met ondernemers om gaat."

Er zijn in totaal zo’n 150 locaties van nertsenbedrijven in Nederland, op 24 van die locaties zijn coronabesmettingen vastgesteld. "Wij zijn nog een beetje bang dat er nog meer bedrijven bij komen", zegt de directeur van de NFE. "Omdat er de afgelopen weken veel activiteiten zijn geweest: de jonge dieren zijn gevaccineerd. Ze zijn ook bij de moeder weggehaald, daarvoor heb je iets meer contact met de dieren nodig."

'Levenswerk vernietigd’

Het moeten ruimen vanwege corona "is een nachtmerrie voor de pelsdierhouder. Het is hun levenswerk dat van de een op andere dag totaal vernietigd wordt", aldus Verhagen.

"Het is vooral een nachtmerrie voor de Volksgezondheid", zegt Frank Wassenberg van Partij voor de Dieren. "Het laatste dat we willen is een reservoir voor corona in die pelsdierhouderijen. Je moet voorkomen dat die bedrijven die geruimd zijn hun stallen ooit nog mogen vullen."

Fokverbod

In 2014 is besloten tot een overgangsfase van tien jaar voordat in 2024 een verbod op het fokken van nertsen voor hun vacht ingaat. "Bedrijven hebben toen geen compensatie gekregen, de overheid heeft gezegd: je krijgt tien jaar en dan moet je proberen om je investeringen terug te verdienen en ook een inkomen te behalen", legt Verhagen uit.

"Als de overheid zegt dat we nu al moeten stoppen, dan moeten verliezen gecompenseerd worden. Als er een fatsoenlijke regeling komt, die de minister ook heeft aangekondigd, dan willen wij meedenken."

Compensatie vindt Tweede Kamerlid Wassenberg "helemaal geen goed idee. De compensatie was dat ze tien jaar lang nog winst mochten maken over de ruggen van die nertsen. Als je kijkt naar de afgelopen maanden zijn sportscholen dichtgegaan, theaters, café's. Zij hebben een hele kleine compensatie gekregen. Er zijn faillissementen gevallen. Dan zou het heel raar zijn als nertsenfokkerijen carte blanche krijgen."

Slachtafval als dagelijks lichtpuntje

Zelfs als ze nog gezonde dieren hebben: "Die gezonde dieren worden in november vergast en gepelsd. Ze hebben nu een vreselijk bestaan. Wat wij als Partij voor de Dieren zeggen: verlos die dieren uit hun lijden. Voor een nerts op een fokkerij is het enige lichtpuntje van de dag dat je een kwak slachtafval op je kooi krijgt. Ze zitten daar onder erbarmelijke omstandigheden, je zou ze nu uit hun lijden kunnen verlossen. Maar het belangrijkste is, zorg dat je die kooien daarna niet vult."

Wim Verhagen van de NFE: "Als de nertsenhouderij in Nederland stopt wordt die verplaatst naar andere landen. Maar het gaat erom: hoe ga je op een fatsoenlijke manier met ondernemers om."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie