Binnenland
AVROTROS

Waar zijn die vrouwelijke hoogleraren?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar zijn die vrouwelijke hoogleraren?

Hoera, het percentage vrouwelijke hoogleraren is in 2017 gegroeid. Maar ondanks bakken subsidie wordt nog altijd maar één op de vijf plekken gevuld door het schone geslacht. Professor dr. Belle Derks licht toe faculteiten met een sterke mannelijke focus het lastig maken voor vrouwen.

In totaal kwamen er het afgelopen jaar 71 nieuwe hoogleraren bij, waarvan 58 vrouwelijke, blijkt uit de tweejaarlijkse Monitor Vrouwelijke Hoogleraren. Dat is deels te danken de gesubsidieerde Westerdijk Talent Impuls van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). "Als je ziet hoe weinig hoogleraren er elk jaar benoemd worden, stel dat daarvan de helft vrouw is, dan gaat het echt heel langzaam," zegt Derks. "Dus als je wil dat er aan de top van de wetenschap meer vrouwen zijn, is dit een goede strategie."

De mannelijke monocultuur

Uit onderzoek blijkt dat we veel vooroordelen hebben over wat kwaliteit is en over wie die kwaliteit kan bieden. "Wat je ziet,” vertelt Derks, "is dat het beeld van kwaliteit in de wetenschap heel masculien is. Vrouwelijk talent wordt dus minder snel herkend." Daarnaast hebben vrouwen vaak niet echt een rolmodel. Ondanks de sterke stijging in het aantal vrouwelijke hoogleraren (de grootste sinds 1998), kan het op het gebied van diversiteit in de wetenschappelijke top volgens Derks dus nog veel beter.

Quote

Dit systeem wordt in stand gehouden door mannen én vrouwen

prof. dr. Belle Derks

Het vooroordeel over kwaliteit moet volgens Derks aangepakt worden om de mannelijke monocultuur binnen de geleerde elite te veranderen. En die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de mannen. "Dit systeem wordt in stand gehouden door mannen én vrouwen," benadrukt Derks. "Daarom is het ook een issue dat van alle kanten benaderd moet worden."

Vrouwelijke Hoogleraren

Ster advertentie
Ster advertentie