Binnenland
MAX

Jos Kruis leert nieuwe rattenjagers kneepjes van het vak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jos Kruis leert nieuwe rattenjagers kneepjes van het vak

Nu rattengif niet meer is toegestaan, komt de luchtbuks vaker tevoorschijn. Maar niet iedereen mag die zomaar gebruiken om op de snelle stadsdieren te schieten. Zelfbenoemd 'Rattenjager des vaderlands' Jos Kruis leidt toekomstige rattenjagers op en in Villa VdB vertelt hij over de kneepjes van zijn vak: "Leer verantwoord om te gaan met een dier dat er zelf niet voor gekozen heeft om plaagdier te zijn."

Rattenjagers hartstikke druk, volgende generatie wordt al opgeleid

Video niet beschikbaar

Een cursus rattenjagen is echt bedoeld om op ratten te jagen, niet om ze te vangen. "Een jager, tja, dat dekt de lading", zegt Kruis nuchter. Hij merkt niet dat het aantal ratten toeneemt, maar wel een toename in de vraag naar iemand die de ratten komt bestrijden. Zelf heeft hij dit jaar al 369 ratten afgeschoten: "Ik loop een beetje achter, want ik ben druk met cursussen geven."

"Je mag niet zomaar een dier doden"

Om ratten te mogen afschieten met een buks is een speciale ontheffing nodig. "In principe mag iedereen een luchtbuks hebben. Maar je mag er niet zomaar dieren mee doden", aldus Kruis. Toch gaat het nog wel eens mis, als mensen bijvoorbeeld met een luchtbuks op de openbare weg worden gezien en de politie ingeschakeld wordt. Rattenjagers gaan met een ontheffing op pad. Maar die wordt niet overal afgegeven. Kruis: "In sommige provincies wel, in anderen pertinent niet. Dat is wel eens lastig. Ik werk door het hele land, maar elke provincie doet het anders."

Wat de rattenjagers leren

In die cursussen krijgen de rattenjagers in spé les in het schieten met een buks. Kruis leert ze om gebruik te maken van de ratslagmethode. Daarbij is de luchtbuks minder krachtig afgesteld en er worden ook geen loden kogeltjes gebruikt maar andere kogels. Zo is het schieten voor de rat dodelijk, maar voor de omgeving relatief veilig. "Die methode is de kern van de cursus. Maar ik leer ze ook het gedrag van de ratten. Ik geef ze trainingen in de praktijk. En het gaat erom dat je mensen leert om verantwoord en zorgvuldig met een dier om te gaan dat er zelf niet voor gekozen heeft om plaagdier te zijn."

Per afgeschoten rat betaald

Kruis gaat daarom vooral op pad als de ratten voor problemen zorgen. En hij maakt onderscheid tussen jonge en oude ratten. Hij krijgt per afgeschoten dier betaald. "Dat helpt me om heel zorgvuldig te schieten en te zorgen dat ik geen ratten kwijtraak." Per rat kreeg hij 6 euro, maar nu werkt hij vooral met een uurloon in combinatie met een betaling per geschoten rat. Hoe hij bewijst dat hij ze echt geschoten heeft? Gewoon, via een fotootje.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie