Binnenland

'Meer politie nodig om asociaal rijgedrag aan te pakken'

foto: OMfoto: OM
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meer politie nodig om asociaal rijgedrag aan te pakken'

[NOS] De politie moet weer meer de weg op om verkeersovertreders aan te pakken. Verkeersofficier Achilles Damen van het Openbaar Ministerie sluit zich met zijn pleidooi vanmorgen aan bij de oproep die de ANWB begin deze maand deed.

De bond had genoeg van al die onoplettende automobilisten die ongelukken en daarmee files veroorzaken. "Automobilisten bellen, lezen, scheren zich, tutten zich op en weet ik wat al niet", zei directeur Frits van Bruggen. "Allemaal zaken waardoor de concentratie verslapt en er te pas en te onpas ongelukken gebeuren."

Veilig Verkeer Nederland is voor. "Zolang je weet dat er weinig kans is dat je gepakt wordt, blijf je met gevaarlijke dingen bezig in het verkeer", zegt woordvoerder José de Jong in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook politiemensen zien het zitten. "De zichtbaarheid van de politie op de snelwegen heeft veel meer effect op huftergedrag dan bijvoorbeeld flitsen", zegt Jan Struijs van de Politiebond.

Vrijwel iedereen is dus voor meer politiecontroles, maar waarom is het dan nog niet geregeld? Volgens procureur-generaal Rinus Otte wordt er al een kleine twee jaar over gesproken, maar duurt het nou eenmaal een poos voordat het is geregeld.

"Heel flauw gezegd kun je niet ineens een blik met 10.000 agenten opentrekken", zegt hij. "Wil je meer bekeuren, meer auto's aan de kant zetten en meer politie op de weg, dan moet je je geld anders besteden. Dat heeft tijd nodig."

Vakbondsman Struijs wijst erop dat er de afgelopen jaren flink is bezuinigd op de verkeerspolitie. "Dat is gebeurd met de komst van de Nationale Politie. Ze doen uitstekend werk bij de verkeerspolitie, maar ze zijn echt onderbezet. Dat is geen verstandige bezuinigingsmaatregel geweest."

Lees meer op NOS.nl

Ster advertentie
Ster advertentie