Binnenland
AVROTROS

'Overheid moet digitalisering omarmen'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overheid moet digitalisering omarmen'

Als CEO van internationaal digitaal bureau MediaMonks ziet Victor Knaap dat de overheid op IT-gebied flink tekortschiet. "Ik wil niet te negatief zijn, maar er gaat wel heel veel fout", zegt hij tegen Humberto Tan. Maar de corona-app kan een positieve verandering teweegbrengen.

Video niet beschikbaar

Knaap ziet het al jaren misgaan. "Er zijn onderzoeken geweest dat er een miljard per jaar verspild wordt. En dat gaat al 10 tot 15 jaar zo. En daar worden rapporten over geschreven, maar dat gaat terug in de kast."

Burgers bereiken

Dat is niet alleen financieel ongunstig, ook in de communicatie zorgt het voor moeilijkheden. Knaap: "Niet iedereen luistert meer radio of kijkt tv, dus niet al je boodschappen komen automatisch bij het publiek aan. Dus moet je digitalisering begrijpen én omarmen."

Knaap merkt een gebrek aan ambitie bij de overheid op digitaal gebied. "140 bedrijven in Nederland houden zich bezig met apps. En daarvan is er maar eentje die een opdracht heeft gekregen van de Nederlandse overheid. De rest gaat naar het buitenland."

Aanbestedingen

Die aanbestedingen zijn vaak ook te groot voor IT-bedrijven. "Je moet dan ook ineens een radar-systeem maken, in plaats van alleen de website van Defensie", legt Knaap uit. Hij zou de tenders (aanbestedingen) graag meer opgesplitst zien.

In Amerika heeft Obama dat een aantal jaar geleden opgelost door specialisten van verschillende tech-bedrijven bij elkaar te zetten. Zo is de wisselwerking tussen overheid en bedrijfsleven een stuk makkelijker. "Je hebt overheidstaal en mensen die apps maken, daar moet iets tussen zitten", zegt Knaap.

Corona-app

De corona-app kan meehelpen om de overheidsmentaliteit te veranderen. "Het is voor de eerste keer, voor zover ik weet, dat er een compleet transparant proces is. Toen kwam er een groep met developers bij elkaar, en die zijn nu die app aan het maken. Er is één heel goed ding aan de corona-app: mensen kijken ineens naar IT, door het onderwerp."

Victor Knaap over de overheid en ict

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie