Binnenland

G20 afgesloten, Trump houdt poot stijf over klimaatakkoord

foto: AFP/ANPfoto: AFP/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. G20 afgesloten, Trump houdt poot stijf over klimaatakkoord

[NOS] De VS blijft bij zijn voornemen om zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs, maar de overige negentien deelnemers aan de G20 hebben afgesproken om de afspraken uit het akkoord zo snel mogelijk uit te voeren. Dat heeft gastvrouw Angela Merkel na afloop van de top gezegd.

Merkel betreurt het Amerikaanse standpunt. De Britse premier May sprak vrijdag haar hoop daarop uit, maar Merkel geloofde er toen al niet meer in.

Ze is "erg blij" dat de andere deelnemers aan de top in Hamburg de afspraken van Parijs "onomkeerbaar" hebben genoemd. Die hebben vooral betrekking op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Tevreden Merkel

Tevreden is Merkel ook over de afspraken die zijn gemaakt over het internationale handelsverkeer. "Ik ben heel tevreden dat we duidelijk hebben afgesproken dat markten open moet blijven."

De deelnemers beloofden dat ze de strijd aanbinden met protectionisme en zich voor een eerlijk handelsverkeer zullen inzetten. Om dat te bereiken moeten afspraken tussen landen onderling in lijn zijn met wat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) daarover zegt.

De G20-deelnemers zijn het erover eens dat de mondiale overproductie van staal moet worden aangepakt. In november moet daarvoor een voorstel klaarliggen, waarbij opnieuw een belangrijke rol is weggelegd voor de WTO.

Waardering voor Duitse politie

Na afloop van de G20-top sprak bondskanselier Merkel agenten en andere hulpverleners. Bron: AFP

Merkel zei dat de deelnemers gemerkt hebben dat in het centrum van de stad hard gevochten is tussen de politie, demonstranten en relschoppers die de G20 wilden verstoren. Meer dan 200 agenten raakten gewond.

"Wie zo handelt, stelt zich buiten de democratische gemeenschap", zei Merkel. Zij sprak haar waardering uit voor het werk van de politie en zei dat de deelnemers haar gevraagd hebben dat ook namens hen te doen.

Het Duitse kabinet overlegt met de stad Hamburg hoe gedupeerden van de rellen, zoals eigenaren van geplunderde winkels, gecompenseerd kunnen worden.

Ster advertentie
Ster advertentie