Binnenland
KRO-NCRV

CDA: ‘Staat van de Europese Unie is schizofreen’

foto: Elionas2foto: Elionas2
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: ‘Staat van de Europese Unie is schizofreen’

Een bijzondere dag voor Europarlementariërs. Op donderdag krijgen zij spreektijd in de Tweede Kamer, samen met de Europawoordvoerders van hun partij. Onderwerp: De staat van Europa. "Die is schizofreen. Een beetje plus en een beetje min", zegt CDA-lijsttrekker in Europa Esther de Lange in het radioprogramma 1 op 1.

Video niet beschikbaar

De Lange reageert in een opiniestuk donderdag in De Volkskrant op een ander opiniestuk van haar coalitiegenoot minister Stef Blok in The Financial Times. Blok vindt dat de Europese Commissie ‘te politiek is geworden.’ De Lange beweert precies het tegenovergestelde. "Teleurstellend om met gestrekt been op de Europese Commissie in te gaan. Het is juist van groot belang voor Nederland dat Europa strategischer gaat denken."

Doen de Britten straks mee aan Europese verkiezingen?

De Britse premier May gaat donderdag naar Brussel voor overleg met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Woensdag haalde Tusk nog hard uit naar Brexiteers op Twitter, door zich af te vragen of er ergens "een speciaal plekje in de hel zou zijn gereserveerd voor mensen die de Brexit promoten, zonder een plan." May wil opnieuw onderhandelen en de tweede Brexit-stemming in haar eigen parlement uitstellen.

"Ik zou uitstel van een paar maanden niet erg vinden, maar uitstel om de pijn langer uit te smeren, daar hebben niets aan", zegt De Lange. Bijkomend probleem zijn ook de Europese Verkiezingen, die er dit jaar aan zitten te komen. "Als dat uitstel langer duurt dan 1 juli, dan moeten de Britten verkiezingen organiseren. Dat is een paradoxale situatie, daar zijn we niet voor."

Gaan Donny en Dave Roelvink het klimaat redden?

"Het is de dag van de klimaatspijbelaars. Treinen zitten overvol en duizenden kinderen staan op het malieveld", breekt volkszanger Dries Roelvink in de uitzending. Hij hoopt dat zijn zoons zich ook gaan inzetten voor het klimaat. "Zij zijn influencers, en kunnen via hun sociale kanalen zo een miljoen jongeren bereiken."

Ook De Lange steekt de klimaatkinderen een hart onder de riem. "Bij de Brexit ging de jeugd niet de straat op komt. Wat dat betreft juich ik het alleen maar toe, dat kinderen zich inzetten voor het klimaat en de toekomst."

CDA: 'Staat van Europese Unie is schizofreen'

Ster advertentie
Ster advertentie