Binnenland
EONOS

'4 januari geen grootschalige vaccinaties'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '4 januari geen grootschalige vaccinaties'

"Vanaf 4 januari massaal beginnen met het vaccineren tegen corona is niet haalbaar." Dat zei Herman van der Weide, die in 2009 het vaccinatieprogramma voor de Mexicaanse Griep leidde, in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Hij reageert daarmee op minister De Jonge van VWS, die gisteren bekend maakte op 4 januari te willen starten met vaccineren. "Op kleine schaal is het geen enkel bezwaar, maar sowieso op grote schaal niet."

Video niet beschikbaar

Van der Weide maakte in 2009 een draaiboek waarbij alle betrokkenen aangehaakt waren bij het vaccinatieprogramma. Dat is volgens hem nu niet het geval. "Er schijnt nog geen draaiboek te zijn. Dat baart mij zorgen, omdat ik vanuit mijn ervaring weet dat het wel een klus is om dat gedegen in elkaar te zetten. En daarnaast hebben we de teststraten meegemaakt. We weten dat het zo afgekondigd werd door de minister en dan blijkt dat het helemaal niet uitgevoerd kon worden."

Volgens minister de Jonge kunnen we voor het corona-vaccinatieprogramma leunen op de kennis die er al is vanuit eerdere programma’s, zoals die voor de griepprik. Volgens Van der Weide is dat te makkelijk gedacht. "Je kunt het niet één op één kopiëren. Dat gaat gewoon niet. De tijd verandert, wetgeving, eisen, doelgroepen, ICT-systemen, alles is anders nu."

GGD is er klaar voor

Vandaag zei de GGD er wel klaar voor te zijn, maar daar heeft Van der Weide weinig vertrouwen in. "Ze kunnen nu wel zeggen: we zijn er klaar voor. Maar dé GGD bestaat niet. Er zal best een GGD zijn die er klaar voor is, maar dat wil geenszins zeggen dat dat voor heel Nederland zo geldt. Ik wil een weddenschap aan dat het in de loop der weken zal blijken dat de GGD en huisartsen er niet klaar voor zijn en dat er nog heel veel moet gebeuren."

Herman van der Weide

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie