Binnenland
WNL

Toename belangstelling voor waterschapsverkiezingen: 'Water is actueler dan ooit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toename belangstelling voor waterschapsverkiezingen: 'Water is actueler dan ooit'

Kiezers hebben steeds meer belangstelling voor de waterschapsverkiezingen. Die trend ziet de dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Gerhard van den Top. "Het thema 'water' is actueler dan het jarenlang was," zegt de dijkgraaf in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Op 20 maart worden er weer waterschapsverkiezingen gehouden. "We hadden altijd een verkiezing waarbij mensen een stembiljet thuiskregen dat samen met de reclamefolders in de oud-papierbak ging," zegt Van den Top. "Zes weken later dachten mensen dan: o ja, die verkiezingen, waar is dat formulier?"

Sinds de waterschapsverkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden, zag hij in zijn regio een verdubbeling van de opkomst. "Je ziet dat mensen twee, drie dagen voor de verkiezingen massaal de online stemwijzer bezoeken om te kijken waarvoor ze moeten kiezen."

Klimaatverandering

Ook de aandacht voor klimaatverandering heeft gezorgd voor meer interesse in de waterschapsverkiezingen, zo ziet Van den Top. "Nederlanders weten dat er veel aan het veranderen is. Dat komt door de enorm droge zomer, maar ook door de extreme hoosbuien waar we mee te maken krijgen. De waterschappen leggen het fundament onder alles wat we in dit mooie landje doen. Er is veel meer bewustzijn over wat waterschappen doen dan vier jaar geleden."

De dijkgraaf onderstreept het belang van de waterschapsverkiezingen. "De verkiezingen gaan er over wat we met de waterschapsbelasting kunnen doen. Als wij u een belasting opleggen die u moet betalen, dan mag u iemand kiezen die er op toeziet dat wij dat geld goed gebruiken. Daar zijn die volksvertegenwoordigers voor. Die bepalen hoeveel de belasting mag stijgen en waar het geld aan besteed mag worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie