Binnenland

Advocaat Nabil B: 'Medewerker OM lekt vertrouwelijke informatie; verhoor de hoogste baas onder ede'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Nabil B: 'Medewerker OM lekt vertrouwelijke informatie; verhoor de hoogste baas onder ede'

Volgens advocaten Peter Schouten en Onno de Jong is er door een OM-medewerker vertrouwelijke informatie gelekt uit gesprekken over de beveiliging van de familie van Nabil B. Dit zegt Peter Schouten in Dit is de Dag. Schouten denkt op basis van oude WhatsApp-berichten van Peter R. de Vries ook te weten om welke medewerker het gaat en wil dat deze onder ede wordt gehoord.

John van den Heuvel schrijft eind mei in zijn column voor De Telegraaf over de stukgelopen gesprekken tussen het OM en de advocaten van Nabil B. "In de wandelgangen van justitie vallen verbolgen reacties te horen," schrijft Van den Heuvel. "Het zou voor een deel gaan om geld, dat het verdedigingsteam van de kroongetuige eist voor het ook bijstaan van het gezin van B. Ook ergert justitie zich kapot aan het in haar ogen exorbitante declaratiegedrag en andere eisen van ’kamp kroongetuige", aldus Van den Heuvel.

Volgens Schouten wordt hier vertrouwelijke en onjuiste informatie gelekt. "Dat is buitengewoon ernstig", stelt de advocaat: "Er komt op deze manier informatie in de media terecht waarmee criminele organisaties hun voordeel kunnen doen."

Peter Schouten te gast in Dit is de Dag

Lek

Advocaten Schouten en De Jong denken te weten wie er achter het lek zit op basis van oude WhatsApp-berichten van Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van Nabil B. In de berichten is te lezen dat De Vries de bewuste medewerker van justitie confronteert met de column van John van den Heuvel: "Je hebt niet overdreven toen je verleden week zei dat het OM alles zou lekken. (…) Misdadig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De justitiemedewerker reageert ontkennend in het WhatsApp-gesprek: "Dat komt niet van ons! En al zeker niet van mij!" Maar even later zegt hij: "Je weet hoe dit werkt… We zeggen justitiebronnen en we hebben de boel afgedekt." Volgens Peter Schouten bedoelt hij te zeggen dat "als je als OM niet betrapt wilt worden op lekken, je gewoon zegt dat het uit de wandelgangen van justitie komt. Dat is natuurlijk schandalig."

De procureur-generaal laat aan Schouten weten dat de "wandelgangen rondom justitie natuurlijk breder zijn dan het OM."

Reactie Openbaar Ministerie

De redactie van Dit is de Dag vroeg ook het Openbaar Ministerie om een reactie. "Voor zover de advocaat meent dat in dat opiniestuk de journalistieke vrijheid is overschreden, kan hij zich richten tot De Telegraaf en/of de journalist van dat stuk, dit ligt niet op de weg van het OM," zegt een woordvoerder.

De advocaten nemen daarmee geen genoegen en willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de rol van het OM. Schouten: "Wij vinden dat naast deze persoon die heeft gelekt ook procureur-generaal Gerrit van der Burg onder ede moet worden gehoord." De advocaten willen dat er een heel breed onderzoek komt. "Want het systeem functioneert gewoon niet goed."

Lees hieronder de volledige reactie van het Openbaar Ministerie:

  • Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft het onderzoek ingesteld. Het OM mengt zich niet in de discussie over de reikwijdte van dat onderzoek.
  • Het gaat hier om een persoonlijke column/opiniestuk waarin (extra) ruimte is voor persoonlijke opvattingen en interpretaties, en een eigen (subjectieve) inkleuring mag worden gegeven. De journalist stelt zich daarbij te baseren op “wandelgangen rondom justitie” hetgeen natuurlijk breder is dan het OM. Voor zover de advocaat meent dat in dat opiniestuk de journalistieke vrijheid is overschreden, kan hij zich richten tot de Telegraaf en/of de journalist van dat stuk, dit ligt niet op de weg van het OM.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie