Kijk wat vaker naar grond: stoepplantjes belangrijk voor biodiversiteit
- Nieuws
- Kijk wat vaker naar grond: stoepplantjes belangrijk voor biodiversiteit
De meeste mensen zijn niet echt geïnteresseerd in de wereld van de planten onder hun voeten. En dat zouden we toch wat meer moeten zijn. De Hortus Botanicus Leiden doet onderzoek naar de omvang en diversiteit van de plantjes en bloemetjes tussen onze stoeptegels. Onderzoeker Nienke Beets vindt dat de stoepplantjes meer aandacht verdienen, zegt ze in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
"Ze kunnen zoveel hebben. Je kunt over ze heen lopen en ze hebben meer een heel klein stukje grond nodig. Ze zijn ontzettend sterk", vertelt Beets.
'Schoonmaken is kwalijk'
Het tegelgroen is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de lucht. Volgens Beets is daarom het schoonmaken van een tuinterras of stoepje met chemicaliën ontzettend kwalijk.
"Alle planten in de stad zorgen voor verkoeling. Ze zorgen dat water sneller wegloopt omdat ze worteltje hebben in grond. Ze vangen fijnstof op. Ze zijn goed voor ons én voor de natuur. Het is eigenlijk schandalig dat chemicaliën hiervoor nog gebruikt mogen worden. Gemeentes gebruiken tegenwoordig stoom en branders om het weg te halen. Dat is in ieder geval een een goede ontwikkeling."
Iedereen kan meedoen aan het onderzoek van de Hortus Botanicus Leiden:
"Eigenlijk kun je alle plantjes aan ons doorgeven, van een paardenbloem, een madeliefje tot aan heel bijzondere soorten. Daarmee ga ik kijken hoe het gesteld is met de biodiversiteit en soortenrijkdom in steden. Vervolgens vergelijk ik een aantal factoren. Zo hebben we de theorie dat oudere steden meer verschillende soorten planten hebben dan jongere steden."
Aanmelden voor het onderzoek kan via https://stoepplantjesonderzoek.nl/
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.