Binnenland
NOSNTR

Meer dan half miljoen besmettingen in week tijd: moet testbeleid op de schop?

  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan half miljoen besmettingen in week tijd: moet testbeleid op de schop?

Meer dan een half miljoen besmettingen registreerde het RIVM de afgelopen week (530.015). Ook in de ziekenhuizen nam het aantal opnames toe, net als op de intensive care.

Afgelopen week werden 1105 nieuwe patiënten met corona opgenomen, een week eerder waren dat er 852, meldt het LCPS. Dat is een stijging van 30 procent. Op de IC's werden 93 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van een week eerder.

Meer dan een miljoen mensen lieten zich testen. Daarvan werd 56 procent positief getest. De besmettingen komen nog altijd vooral onder jongeren voor, zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM in Nieuws en Co. "In verpleeghuizen gaat het nog niet zo hard rond."

Bekijk hier het hele gesprek met Aura Timen

Volgens Timen zal de discussie over het testbeleid voorlopig dan ook niet ophouden. Vooral omdat het RIVM nog achterloopt met het aantal testen. "Dit zal de komende tijd ter discussie staan, of we wijzigingen moeten aanbrengen in het testbeleid."

Niet door covid in ziekenhuis

Sommige ziekenhuizen geven ook coronapatiënten door aan het LCPS die niet zijn opgenomen vanwege hun coronaklachten, maar die positief getest zijn terwijl ze om een andere reden in het ziekenhuis liggen. Een deel van de stijging is hier mogelijk door te verklaren. Vanaf afgelopen week zijn ziekenhuizen deze twee groepen patiënten apart gaan registeren.

Uit een analyse van stichting NICE (dat net als het LCPS ziekenhuisopnames registreert) blijkt dat afgelopen week bij 24 procent van alle ziekenhuisopnames, covid-19 niet de reden was dat ze werden opgenomen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie