Binnenland
AVROTROS

'Ik heb al maanden keelpijn, is dat corona?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb al maanden keelpijn, is dat corona?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het corona-spreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Wieger van de Kolk én Ondernemend Nederland-voorman Hans Biesheuvel. Dit is een selectie uit alle vragen.

Corona-spreekuur woensdag 13 mei (deel 1)

Sommige leden van het gezin hebben corona gehad, anderen niet. Hoe kan dat? (Ron)

Huisarts Wieger van de Kolk: "Dat heeft met kansen te maken. Je ziet ook verschillen erin. Uit onderzoek blijkt wel dat de overdracht van volwassenen op kinderen kleiner is. Het kan zijn dat je dicht op elkaar zit, maar toch de dans ontspringt."

Ik heb al maanden een beetje keelpijn. Kan dat corona zijn? En ben ik dan besmettelijk? (Sandra)

"Keelklachten zijn aspecifiek. Veel mensen hebben wel eens een beetje last van hun keel. Dus dat is lastig. Zeker omdat het ook al zo lang duurt. Mocht het wél corona zijn, dan kan het zijn dat je na zo’n lange periode nog wel een beetje besmettelijk bent", zegt huisarts Wieger van de Kolk.

"Als je onzeker bent, zou je je moeten laten testen. Dat kan per 1 juni. Maar het feit dat het kan, betekent niet dat we het allemaal massaal moeten gaan doen. Dus overleg dat even met je huisarts."


De TOZO-regeling voor ondernemers geldt niet als je al in de AOW zit. Wordt dat nog aangepast? (Eugene)

"Wij zijn voortdurend in gesprek met staatssecretaris Van Ark en de ambtenaren van het ministerie om de TOZO-regeling te verbeteren", vertelt Ondernemend Nederland-voorman Hans Biesheuvel.
"Ook op het punt van de AOW-leeftijd, vinden we dat mensen die daarboven zitten, toch recht hebben op de TOZO-regeling. We hopen dit in het tweede steunpakket goed geregeld te hebben."

Corona-spreekuur woensdag 13 mei (deel 2)

Hoe moeten brildragers met een mondkapje omgaan? Hij beslaat direct! (Bauke)

"Het is lastig natuurlijk", geeft huisarts Wieger van de Kolk toe. "Het heeft ermee te maken dat uitademingslucht warm is. Dat ontsnapt aan de bovenkant van je mondkapje en komt dan tegen je koudere bril aan. Dus dan gaat het condenseren. Er zijn twee oplossingen: óf je moet een kapje hebben met een metaalstripje dat je strak tegen je neus kunt drukken, óf ervoor zorgen dat de bril op temperatuur is."
Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16 uur terug in het corona-spreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie