Binnenland
AVROTROS

Overheid heeft visie op kunstmatige intelligentie, 'en dat was hard nodig'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheid heeft visie op kunstmatige intelligentie, 'en dat was hard nodig'

Staatssecretaris Mona Keijzer en haar ministerie hebben in samen met ondernemersorganisatie VNO twee rapporten gepubliceerd over de visie op kunstmatige intelligentie, ook wel AI of Artificiële Intelligentie genoemd. Professor in AI, Arnold Smeulders, vond dat ook wel tijd worden. "Nederland is een goeie laatste", zegt hij in Radio EenVandaag.

AI volgens de overheid

Smeulders ziet in de rapporten een mengeling van koudwatervrees en ondernemingszin in de plannen.

Andere landen lopen voor

Volgens Smeulders is een visie op AI hard nodig. "Er schuilt in die data die je hebt als bedrijf een kracht die je als overheid niet aan je voorbij kunt laten gaan. Nederland is nu laat met een idee over het besturen van die kracht. China heeft bijvoorbeeld al een veel sterkere buitenboordmotor dan wij." Dat komt volgens Smeulders doordat China AI goed toepast in de praktijk.

Ook in andere landen lopen ze voor in een visie op AI. "In Frankrijk wordt er 2,5 miljard aan besteed, in Duitsland 1 miljard. Dat geld gaat dan bijvoorbeeld naar het verspreiden van de boodschap, iedereen op de hoogte brengen. Nederland staat daarentegen op een verwaarloosbaar bedrag." Smeulders zegt dat als we meer zouden investeren, we door middel van AI een sterkere concurrentiepositie krijgen.

'Nu het geld nog'

Volgens Smeulders toont de overheid tegelijkertijd koudwatervrees en ondernemingszin. Het rapport van het ministerie, in samenwerking met de ondernemersorganisatie, is vooral ambitie te lezen. "Er staan goeie plannen in om startups te financieren en experimenten te starten. Nu het geld nog."

In het rapport van staatsecretaris Mona Keizer wordt vooral teruggekeken op wat er al gebeurd is. Wel wordt aangekondigd dat AI ingezet wordt om maatschappelijke problemen aan te pakken. Zo zou je bijvoorbeeld uit een grote berg data kunnen achterhalen waar asielzoekers floreren en waar niet, en daar in de toewijzing van behuizing rekening mee houden. "Of als je de elektriciteits- en watervoorziening slim inricht met AI, kun je zo 10 procent aan kosten besparen", voegt Smeulders toe.

Negatieve effecten AI

Er is ook aandacht voor de negatieve effecten van AI. Zo kunnen systemen voor Kunstmatige Intelligentie discrimineren. Als ze bijvoorbeeld alleen maar gevoed worden met gegevens over witte mensen, dan zullen de systemen alle andere mensen minder goed herkennen en representeren.

"De overheid moet daarover regels afdwingen", zegt Smeulders. "Dan zul je vanzelf zien dat AI-ontwikkelaars gaan kijken hoe ze dit beter kunnen doen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie