Binnenland
AVROTROS

Verwacht de overheid dat iedereen een smartphone heeft? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: epafoto: epa
  1. Nieuwschevron right
  2. Verwacht de overheid dat iedereen een smartphone heeft? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag behandeld door huisarts Wieger van de Kolk en Evelyn Austin, directeur van privacywaakhond Bits of Freedom. Dit is een selectie uit alle vragen.

Video niet beschikbaar

Hoe weet de app wanneer het problematisch is als je bij iemand in de buurt bent geweest? (Joost)
"De app gaat waarschijnlijk met bluetooth werken. Je telefoon zendt constant een signaaltje uit, en vangt signalen van anderen op. Als jouw telefoon in de buurt is geweest van iemand die besmet is geweest met het coronavirus. Het zegt dus puur iets over of je in de buurt geweest bent van iemand die positief getest is op corona. Dus het testen is ook noodzakelijk om de app te laten werken", legt Evelyn Austin van Bits of Freedom uit.

Ik woon in Egypte, het is hier al dagenlang boven de 30 graden. Men gaat er hier vanuit dat het virus verdwijnt. Is dat ook zo? (Nina)
Huisarts Wieger van de Kolk: "Het is zeker zo dat corona en vergelijkbare luchtwegvirussen zich minder snel verspreiden bij hogere temperaturen, en vooral bij lagere luchtvochtigheid. Maar je kunt het niet omdraaien: als je in een warm land woont, dat dan het virus zich niet verspreidt. Dat klopt niet. We weten wel dat deze virussen niet goed tegen warmte kunnen, maar het is geen garantie."

De huisarts vult aan: "In warme landen zitten mensen ook weer vaak binnen met de airco aan. En dat vindt het virus juist wel weer prettig."

Verwacht de overheid dat iedereen een smartphone heeft? Hoe moet het voor mensen zonder internet of telefoon? (Elze)

"Een goede vraag. Daar is nog niet veel over bekend", geeft Evelyn Austin van Bits of Freedom toe. Maar er zijn twee dingen voor de privacywaakhond belangrijk. "Het moet op vrijwillige basis gebeuren. Mensen moeten niet worden afgestraft als ze de app niet kunnen of willen gebruiken. En je kunt zo’n maatregel alleen maar inzetten in combinatie met andere niet-technologische middelen. Het zou absurd zijn als je meer kans maakt op testen of behandeling als je de appt hebt."

Er wordt gezegd: als je 24 uur klachtenvrij bent, mag je weer naar buiten. Maar wat gebeurt er dan met je huisgenoten? Want die kunnen in de dagen daarvoor nog besmet zijn… (Jos)
"Als de duidelijke klachten over zijn, geldt ook voor de huisgenoten dat ze naar buiten mogen", legt huisarts Wieger van de Kolk uit. "Maar als de huisgenoten dan weer klachten krijgen, moeten ze weer naar binnen. Deze vragen komen vaker binnen. Daarvoor zijn we als huisartsen ook gewoon beschikbaar", benadrukt Van De Kolk.

Corona-spreekuur met huisarts en privacy-expert

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord terug in het coronaspreekuur in Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie