Binnenland
KRO-NCRV

Rick Brink over zijn vertrek als minister van Gehandicaptenzaken: 'Er is nog veel te doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rick Brink over zijn vertrek als minister van Gehandicaptenzaken: 'Er is nog veel te doen'

Rick Brink stopt per 1 januari als 'minister van Gehandicaptenzaken' en ook het ministerie stopt in zijn huidige vorm. Dat maakte Brink bekend bij Spraakmakers.

Anderhalf jaar geleden trad Brink aan als speciaal minister van Gehandicaptenzaken namens de KRO-NCRV. Hij blijft de omroep adviseren over inclusiviteit en wordt directeur en belangenbehartiger bij Stichting Studeren & Werken Op Maat, een organisatie die jonge professionals met een beperking aan werk helpt.

Brink is tevreden met wat hij heeft kunnen bereiken in zijn functie, onder andere het realiseren van goed toegankelijke en veilige speeltuinen, maar er is volgens hem ook nog veel te doen. "Als je even stilstaat bij het rapport van het College voor de Rechten van de Mens dat gepubliceerd is: overheden zijn nog veel bezig met óver mensen praten in plaats van mét", vertelt Brink. Toch is hij zeker niet teleurgesteld in wat er bereikt is. "Ik denk dat de positie van mensen verbeterd is."

Stageplekken creëren

De coronacrisis heeft bepaalde zaken bemoeilijkt, maar ook laten zien dat verandering wel mogelijk is. Bijvoorbeeld bij het creëren van stageplekken. "Het coronavirus heeft ook laten zien dat thuiswerken wel degelijk mogelijk is." Een groot voordeel voor mensen met een beperking, zegt Brink.

Op het gebied van de speeltuinen was er veel bereidwilligheid, maar dat geldt niet voor alle zaken die Brink aan de kaak wilde stellen. Ook merkt hij zelf nog regelmatig niet serieus genomen te worden. Zo kwam het in zijn volwassen leven nog voor dat hij een plakje worst aangeboden kreeg. "Nu lust ik best een plakje worst, maar het toont wel aan dat er een echte minister voor Gehandicaptenzaken nodig is. Iemand die continu de overheid kritisch bevraagd."

Eerder zei hij die rol best aan te willen nemen als het hem werd aangeboden, maar een rol in de politiek laat hij voorlopig aan zich voorbij gaan.

Rick Brink stopt per 1 januari als ‘minister van Gehandicaptenzaken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

:

Ster advertentie
Ster advertentie