Binnenland
AVROTROS

Is jouw vakantie geannuleerd? Dan is daar de corona-voucher

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is jouw vakantie geannuleerd? Dan is daar de corona-voucher

Reisorganisaties annuleren alle vakanties, skiresorts sluiten de deuren voor de rest van het seizoen en KLM houdt bijna alle toestellen aan de grond. Had jij al een vakantie of een losse vliegticket geboekt? Dit kun je verwachten.

Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond in Stax&Toine: "Niemand heeft er iets aan als reisorganisaties en vliegmaatschappijen failliet gaan."

Volgens Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond heb je er in de 'normale' situatie bij annulering door de reisaanbieder recht op om je geld terug te krijgen. Maar we zitten nu met het coronavirus duidelijk niet in een 'normale situatie'.

De corona-voucher

Donat: "Normaal gesproken krijg je bij annulering van een pakketreis door de reisaanbieder de reissom binnen veertien dagen teruggestort." Helaas zitten we met het coronavirus in een hele bijzondere situatie en is voor deze situatie een andere oplossing bedacht.

Stel, je hebt een pakketreis geboekt en deze wordt of is geannuleerd door je reisaanbieder. Voor deze mensen heeft de reisbranche samen met de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) de ‘corona-voucher’ in het leven geroepen.

Dat is een tegoedbon waarmee je op een ander moment die reis kunt maken. Deze voucher heeft dezelfde waarde als de betaalde pakketreis en is een jaar geldig.

Waarom een voucher?

Donat: "De reisbranche heeft het zwaar. Als ze nu alles terug moeten betalen, kan dat faillissementen tot gevolg hebben. Niemand heeft er iets aan als maatschappijen failliet gaan." Als dat gebeurt kun je waarschijnlijk al helemaal fluiten naar je geld.

"Het voordeel van de voucher is, zoals de SGR het uitlegt, dat wanneer een bedrijf onverhoopt toch failliet gaat, die voucher gedekt is bij het garantiefonds", zegt Donat. Dan heb je in ieder geval nog ergens recht op.

De corona-voucher geldt vooralsnog alleen voor pakketreizen. Wel geeft Donat aan dat zij signalen krijgen van sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals de KLM, dat zij iets dergelijks aan zullen bieden. Donat: "Sowieso zijn de meeste maatschappijen redelijk soepel in het omboeken van vluchten." Dat kun je dus altijd nog proberen.

Wat kun je met de corona-voucher?

Je kunt met de voucher dus een reis bij dezelfde aanbieder boeken, maar het zal volgens Donat niet precies dezelfde reis hoeven zijn. "Dat is in sommige gevallen waarschijnlijk niet eens mogelijk", aldus Donat.

Wel zegt de woordvoerder van de Consumentenbond dat zij het netjes zouden vinden als de reisbranche er rekening mee houdt dat dezelfde soort reizen niet ineens vier keer zo duur worden, waardoor jij als klant alsnog bij moet betalen.

Wanneer kun je weer een vakantie boeken?

De reisbranche roept op om vooral gewoon te blijven boeken. Donat: "Wij snappen heel goed dat consumenten dat op dit moment niet aandurven. We weten niet hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen."

Ben je toch van plan om al te boeken? Dan geeft Donat als tip om goed te kijken naar de annuleringsvoorwaarden van het hotel of de reisorganisatie en te kijken naar hoe je verzekerd bent.

"Het heeft nu niet zoveel zin meer om een all-risk verzekering met pandemie dekking af te sluiten, want dat telt niet meer. Maar kijk waar je recht op hebt. Dan kun je zelf de risico's afwegen", aldus de woordvoerder van de Consumentenbond.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie