Binnenland
EO

Advocaat Job Knoester: 'Terecht dat wachtende TBS’ers geld krijgen, mag zelfs méér zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Job Knoester: 'Terecht dat wachtende TBS’ers geld krijgen, mag zelfs méér zijn'

Het zorgde voor flink wat ophef: TBS’ers die moeten wachten op een behandeling, krijgen een schadevergoeding. Dit bleek gisteren uit cijfers verstrekt door minister Weerwind van Rechtsbescherming. Belachelijk, briest Kamerlid Joost Eerdmans van JA21. Advocaat Job Knoester vindt de vergoeding echter terecht. "De overheid maakt er een puinhoop van", zegt hij in Dit is de dag.

Veroordeelde criminelen moeten soms even wachten voordat er ruimte is voor een behandeling in een TBS-kliniek. Voor die wachttijd krijgen ze een schadevergoeding. De afgelopen drie jaar werd er ruim 200.000 euro uitgekeerd aan geweldplegers en zedendelinquenten, zo schreef De Telegraaf gisteren. Het gaat om daders die langer in de gevangenis moeten blijven zitten omdat er nog geen plek is in de TBS-kliniek.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.

Trap na

Eerdmans is boos. "Het is een trap na aan de slachtoffers. Die hebben veel leed meegemaakt en worden ermee geconfronteerd dat de dader, misschien wel de moordenaar van hun kind, wordt beloond", zo zegt hij in Dit is de dag.

TBS-advocaat Knoester vindt de uitspraken van Eerdmans onzin. "Er wordt eerst gekeken naar of er nog schulden staan bij het CJIB. Onder andere wordt er dan gekeken naar hoeveel schadevergoeding er nog aan slachtoffers worden betaald. Ik maak eigenlijk nooit mee dat mijn cliënten het geld zelf bijgeschreven krijgen, want het gaat naar de slachtoffers." Het beeld dat moordenaars en verkrachters 'cashen' is onzin.

Daarnaast noemt hij het volslagen logisch dat de schadevergoedingen bestaan: "Niemand wil toch onterecht in de gevangenis zitten? De straf is al klaar, de TBS is een maatregel, een behandeling."

Puinhoop door de overheid

De oplossing zou vrij simpel zijn, denkt Knoester: TBS’ers eerder op de wachtlijst zetten. Dan hoeven ze niet te wachten en hoeft er ook niks te worden uitgekeerd. Nog beter zou het zijn als er helemaal geen wachtlijsten zouden zijn: "De overheid maakt er een puinhoop van. Elf jaar geleden zijn onder kabinet-Rutte II drie TBS-klinieken gesloten. Dat was heel onverstandig. Iedereen zei: doe dat nou niet, want over een paar jaar hebben we die capaciteit nodig. Dat zien we nu."

Knoester wijst erop dat TBS de samenleving veiliger maakt. "We weten al jaren dat na TBS mensen drie à vier keer minder in herhaling vallen bij ernstige delicten dan na een gevangenisstraf zonder TBS." Hij vindt dat we 'zuinig moeten zijn' op het systeem en het aantrekkelijker moeten maken voor mensen om daar te werken.

Eerdmans zou de vergoeding omlaag willen schroeven, maar ook dat vindt Knoester onzin. Hij zou de vergoeding eerder omhoog doen, om de overheid meer reden te geven om de problemen op te lossen. "We weten al heel lang dat het probleem er is, maar het is nog steeds niet verbeterd."

TBS'ers krijgen vergoeding voor wachten op behandeling: terecht?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie