Binnenland
NOS

Zorgen om honderdduizenden Nederlanders: 'Hebben geen geld voor eten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen om honderdduizenden Nederlanders: 'Hebben geen geld voor eten'

Geen geld om eten te kopen, geen dak boven je hoofd en geen veilige plek of medische zorg. Dat is de realiteit voor steeds meer Nederlanders. Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie in Nederland. Een deel van het geld dat bij de hulporganisatie binnenkomt, wordt nu aan Nederland besteed.

"De nood is ontzettend groot en steeds verder aan het toenemen", vertelt Nicole van Batenburg, woordvoerder van het Rode Kruis. "Er is een groep van 400.000 mensen die in voedselnood is, en die groep wordt alleen maar groter." De hulporganisatie krijgt steeds vaker schrijnende verhalen te horen van mensen die aangeven niet te weten hoe ze aan voldoende voedsel kunnen komen. "Ze hebben niet genoeg geld meer, weten niet waar ze hulp kunnen krijgen of schamen zich…"

Volgens Van Batenburg zijn het vaak mensen die 'de Nederlandse taal niet spreken', maar ook mensen die nét te veel verdienen om in aanmerking te komen voor reguliere hulpverlening. "Wij noemen deze groep de werkende armen. Zij zien de vaste lasten toenemen, maar het bedrag dat overblijft op de bankrekening wordt steeds kleiner." Het Rode Kruis wil juist díe groep helpen. "Bij de voedselbank zijn er criteria waar je aan moet voldoen, wij zijn wat coulanter: mensen kunnen sneller bij ons terecht."

Wantrouwen

De hulporganisatie ervaart dat mensen wantrouwen hebben ten opzichte van de reguliere hulpverlening als de voedselbank. "Ze durven niet aan te geven dat ze in de problemen zitten. We spraken een vrouw uit Amsterdam die ontzettend bang was dat haar kinderen uit huis zouden worden geplaatst, als ze zou aangeven dat ze in de problemen zat. Hele schokkende verhalen", vertelt Van Batenburg. Momenteel zijn er twee initiatieven: boodschappenkaarten en ontbijttassen. Via lokale partners als wijkcentra en buurthuizen wordt gekeken wie daar recht op heeft.

Vandaag heeft het Rode Kruis gironummer 881 geopend, om hulp te verlenen in Nederland 'én daarbuiten'. "We proberen een inschatting te maken waar de nood het hoogst is, maar tegelijkertijd willen we als Rode Kruis niet kiezen. Ook in andere landen raken mensen in de problemen: denk bijvoorbeeld aan Oekraïne, waar een hele zware winter voor de deur staat. Zij hebben ook recht op hulp. Wij zijn internationale hulporganisatie, dus wij willen er voor alle mensen zijn."

Nicole van Batenburg over armoede in Nederland

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie