Binnenland
AVROTROS

Afscheid nemen in coronacrisis: 'Hartverscheurend om mensen weg te houden van geliefden'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Afscheid nemen in coronacrisis: 'Hartverscheurend om mensen weg te houden van geliefden'

De effecten van de corona-maatregelen worden pijnlijk duidelijk op het moment dat mensen komen te overlijden. Familieleden moeten fysiek afstand houden en mogen bijvoorbeeld hun zieke geliefden niet aanraken en kussen. Huisarts Marike de Meij heeft daarom een speciale corona-unit opgericht in het OLVG in Amsterdam voor coronapatiënten in de laatste fase van hun leven.

"Het is belangrijk om een waardig genoeg sterfbed te bieden. Dat lukt niet, maar we proberen het toch zo goed mogelijk te doen omdat dat heel belangrijk is voor de verdere rouwverwerking", vertelt de Meij.

'Het is meer dan niets'

De Meij ziet hoe belangrijk het is voor familieleden om afscheid van elkaar te kunnen nemen. "Het is hartverscheurend om tegen de mensen te moeten zeggen: je mag niet bij degene zijn van wie je houdt."

Maximaal twee mensen mogen naar deze speciale palliatieve corona-unit komen. Ze mogen langere tijd blijven en zelfs 's nachts blijven slapen. "Het is nog steeds weinig. Maar meer dan niets."

Angst bij patiënten

De meeste mensen begrijpen deze praktische keuzes. Toch zijn er ook mensen die vragen om familieleden op afstand te blijven. De Meij: "Bij patiënten is veel angst. Ze zijn bang om andere mensen te besmetten. Die zitten niet te wachten op tientallen mensen aan hun bed."

Op andere ziekenhuisafdelingen blijven de mogelijkheden voor bezoek beperkt. Via iPads of social media kunnen familieleden toch contact met elkaar hebben.

Social media

"Social media kunnen een belangrijke rol krijgen bij het afscheid nemen of afstand", zegt directeur van Landelijk Steunpunt Verlies, Klaas-Jan Rodenburg.

"Want het is fysieke afstand, geen sociale afstand. Via de digitale wegen kun je er voor elkaar zijn." Hij ziet mogelijkheden in het online volgen van een uitvaart of via beeldbellen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie