Binnenland
KRO-NCRV

Frans Timmermans: 'Nederland, denk aan je eigen belang en investeer in Europa'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans: 'Nederland, denk aan je eigen belang en investeer in Europa'

De Nederlandse Eurocommissaris en eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans (PvdA), roept Nederland in 1 op 1 op om het eigen belang te zien binnen Europa, en daarom in Europa te investeren. "Kijk niet naar hoeveel euro het vandaag kost, maar naar hoeveel baat het heeft. Morgen, overmorgen en de jaren hierna."

Timmermans refereerde aan het plan dat de Europese Commissie in opdracht van de EU-lidstaten maakt, om uit de crisis te komen. "Ons streven is een plan op te stellen dat een basis biedt om het weer met elkaar eens te zijn, waar lidstaten het nu nog oneens zijn. Dat zal niet makkelijk zijn, maar het kán wel."

Timmermans: ‘Nederland, denk aan je eigen belang en investeer in Europa’

Hij vervolgt: "Ik zou Nederland willen oproepen: denk eens aan je eigen belang." Volgens Timmermans zijn er voor Nederland tal van belangen als het investeert in Europa. "Daarom zou ik adviseren om ons voorstel heel serieus te overwegen en gewoon heel nuchter naar het Nederlands belang te kijken."

Gevoelig

Timmermans gaat in 1 op 1 ook in op de politieke onenigheid tussen Nederland en de Zuid-Europese lidstaten, als gevolg van de opstelling van Nederland bij het komen tot een steunmaatregelen voor de door corona zwaar getroffen zuidelijke lidstaten.

De kiem van daarvan ligt in de recente financiële crisis, stelt Timmermans. "Bij alle crises is het zo dat de eerste reflex is: denken aan eerdere crises. En toen zijn er nogal wat wonden ontstaan. Wij zijn daar in Nederland gevoelig voor, maar in Zuid Europa zijn ze daar ook heel gevoelig voor."

Die gevoeligheid is in de zuidelijke lidstaten extra groot, doordat zij hard getroffen zijn door corona, zegt Timmermans. "De klappen komen daar nu extra hard aan. Als je dan met een Nederlands vingertje wordt benaderd, ja dan zijn ze daar gevoelig voor. Daar heb ik begrip voor, maar ik heb ook begrip voor het standpunt van Nederland. Ik heb voor beide standpunten begrip."

Niet verstandig

"Ik vind alleen dat op het moment dat je buren in de hoogste nood verkeren, je beter even kunt wachten met benoemen wat ze verkeerd hebben gedaan." Timmermans vond de toon die Nederland daarbij aansloeg bovendien de verkeerde. "Ik vond de verpakking niet de meest verstandige. Laten we alles op een rij zetten, zodat we het verstandig doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie