Binnenland

Morgen code oranje vanwege naderende storm Ciara

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Morgen code oranje vanwege naderende storm Ciara

[NOS] Het KNMI heeft vanwege de naderende storm Ciara voor het hele land code oranje afgekondigd. De waarschuwing is van kracht vanaf morgenmiddag. Vanaf 10.00 uur morgenochtend geldt al code geel vanwege de aantrekkende wind.

Het is zeer uitzonderlijk dat code oranje voor alle provincies wordt uitgegeven, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

Vanaf 16.00 uur geldt code oranje voor het Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer. In de andere provincies gaat de waarschuwing pas in de avond in.

Maatregelen

Op verschillende plekken in Nederland wordt overlegd over mogelijke maatregelen vanwege de storm. Onder meer spoorbeheerder ProRail en de NS voeren overleg. Naar verwachting melden de spoorwegen vanmiddag of de dienstregeling wordt aangepast.
Of er vluchten op Schiphol uitvallen door de storm is ook nog onbekend. De luchthaven zegt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen. Ook KLM zegt dat het kan zijn dat vluchten van, naar of via Schiphol last kunnen hebben van vertraging. Mensen die morgen, maandag of dinsdag met KLM vliegen via Schiphol, kunnen hun reis uitstellen tot uiterlijk 18 februari zonder te hoeven betalen.
Ook de KNVB houdt de situatie in de gaten. Volgens een woordvoerder hoopt de bond zo snel mogelijk te besluiten of de vier eredivisiewedstrijden die morgenmiddag worden gespeeld doorgaan of niet. Over wedstrijden in het amateurvoetbal neemt de voetbalbond voor vanavond 20.00 uur een besluit.

Zware storm op komst

"De weerkaarten laten zien dat de windvlagen ons behoorlijk parten kunnen gaan spelen morgen", zegt Diana Woei van Weerplaza. Aan het eind van de ochtend wordt de wind in het noordwestelijk kustgebied hard of stormachtig. "Dan zou er later in de middag langs de hele westkust een storm kunnen staan met windkracht 9, misschien wel windkracht 10. Dat is een zware storm."

Het kan zijn dat er dan windstoten zijn van ruim 120 kilometer per uur. "En mogelijk zelfs een enkele keer langs de kust 140 kilometer per uur", zegt Woei.
Ook in het binnenland is het onstuimig, met windkracht 7 of 8.In de avond trekt een gebied met zware regenval van het noordwesten naar het zuidoosten. De wind draait dan van het zuidwesten naar het westen, waarbij aan de kust windstoten voor kunnen komen van 140 kilometer per uur. Ook in het binnenland waait het hard. "En er is behoorlijk wat regen", zegt Woei. "Op sommige plaatsen kan er 30 millimeter vallen."

Blijft lang waaien

De wind neemt in de loop van de avond in het noordwesten langzaam af, maar in Limburg blijft het dan zeer onstuimig. Rond middernacht zijn daar volgens Weerplaza nog zeer zware windstoten mogelijk van 120 of 130 kilometer per uur.Ook maandag blijft het hard waaien, waarbij de wind langs de kust stormachtig blijft.
Ook landinwaarts is er sprake van een stevige wind. "Ik kan windstoten van 100 kilometer per uur niet uitsluiten", zegt Woei. "Dat leidt misschien ook wel tot hinder in de ochtendspits."
Ster advertentie
Ster advertentie