Binnenland
BNNVARA

Nederlandse slangen in gevaar door een schimmel?

foto: RicardoAtsmafoto: RicardoAtsma
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse slangen in gevaar door een schimmel?

Een schimmel bedreigt mogelijk de slangen in Nederland. De schimmel is hier gelukkig nog niet aangetroffen, maar deskundigen van RAVON - Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland - houden de vinger aan de pols. En daar hebben ze hulp bij nodig. In Vroege Vogels legt onderzoeker Tariq Stark uit wat er aan de hand is.

AUDIO

De schimmel, met de officiële naam Ophidiomyces ophiodiicola, veroorzaakt bij slangen de 'Snake Fungal Disease'. De symptomen zijn wisselend: lethargisch gedrag, afwijkend gekleurde schubben, gelige en bruine korsten op de huid, verhoogde frequentie van vervelling en kleine zweren tot een dodelijke schimmelinfectie met ernstige zweren, zwelling van de huid en onderhuidse knobbeltjes.

Dieren met een zware infectie zonnen vaak uitbundig en vertonen daarbij verminderd vluchtgedrag. Tot voor kort was deze schimmel alleen bekend van de oostkant van Noord-Amerika, maar is de laatste jaren ook in Engeland en Tsjechië vastgesteld.

Help mee met onderzoek

Aan de huid is te zien of de adder, ringslang of gladde slang - de drie slangensoorten die in Nederland voorkomen - getroffen zijn door de schimmel. Het DNA van de schimmel kan worden aangetoond in vervellingshuidjes. Om die reden zijn zowel de slangenhemden (gehele of gedeeltelijke vervellingen) en dode dieren bruikbaar voor onderzoek.

Heb je een dode slang gevonden of een slang gezien hebt met verdachte zweren, korsten et cetera, al dan niet gecombineerd met afwijkend gedrag? Maak dan goede foto’s (inclusief goede detailopnames van de getroffen lichaamsdelen), noteer de exacte datum en locatie en neem contact op met Tariq Stark of Annemarieke Spitzen van RAVON.

Heb je een vervellingshuidje gevonden? Stuur die dan per stuk droog en donker bij kamertemperatuur in een papieren envelop (niet in een plastic zakje) onder vermelding van naam, locatie en datum naar:

RAVON t.a.v. Tariq Stark & Annemarieke Spitzen
Postbus 1413
6501 BK Nijmegen


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie