Binnenland

100.000ste elektrische voertuig de weg op

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 100.000ste elektrische voertuig de weg op

Nederland telt sinds woensdag 100.000 elektrische auto's en motorfietsen. Het aantal hybride en volledig elektrische voertuigen neemt een flinke vlucht, met afgelopen jaar een stijging van ruim 10 procent, maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

Populairste hybride auto

Van de elektrische voertuigen zijn er ruim 12.000 volledig elektrisch. De rest heeft zowel een elektrische als een brandstofmotor. De populairste hybride auto is nog altijd de Mitsubishi Outlander. Van de auto's die helemaal elektrisch rijden is de Tesla S favoriet. Inmiddels zijn er meer dan 25.000 openbaar toegankelijke laadpunten.

Oplaadpunten

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken tonen de cijfers aan ,,dat het goed gaat met het elektrisch vervoer in Nederland''. De overheid, bedrijven en organisaties maken zich nu sterk voor de aanleg van nog meer meer oplaadpunten, aldus de minister. Vanaf 2020 is de elektrische auto zo aantrekkelijk dat de huidige belastingvoordelen kunnen worden afgebouwd, aldus Kamp. Uitbreiding van de huidige financiële ondersteuning aan consumenten is volgens het kabinet niet efficiënt, vanwege de hoge kosten en het naar verwachting beperkte effect op nieuwe kopers.

Eerder bespraken we in Vroege Vogels Radio de voor- en nadelen van elektrisch rijden. Hoe schoon is het nu feitelijk? Wat voor nadelen heeft bijvoorbeeld de grootschalige productie van accu's voor het milieu? En we maakten een testrit met de Tesla.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Bron: ANP en Rijksoverheid

Ster advertentie
Ster advertentie