De top-5 van mooiste plekken op het Binnenhof
- Nieuws
- De top-5 van mooiste plekken op het Binnenhof
[KRO-NCRV] Als het over de geschiedenis van de Tweede Kamer gaat, kan niemand om hem heen: Menno de Bruyne. Hij is al bijna 35 jaar fractievoorlichter van de SGP in de Tweede Kamer en daarnaast een groot liefhebber van alle rituelen en verhalen die samenhangen met de Kamer. Martijn Grimmius struinde voor Nachtkijkers twee uur met De Bruyne door het gebouwencomplex van de Tweede Kamer, dat bij elkaar meer dan 15 kilometer beslaat.
Menno de Bruyne UUR 1
Menno de Bruyne UUR 2
De Handelingenkamer
"Als ik ooit veroordeeld word, mogen ze me hier opsluiten. Hier bevinden zich zo’n 40.000 boeken over staatsrecht en politiek. Daarnaast staan hier alle handelingen van de Tweede Kamer. Alles wat er in de Tweede Kamer is gezegd, staat in de handelingen. Zelfs de meest ongeïnteresseerde scholier valt even stil in deze kamer. Dit imponeert bezoekers. En mij ook nog steeds, iedere keer weer als ik hier binnenstap. Het is één van de mooiste bibliotheken ter wereld. Vorige week kreeg ik nog een verzoek uit Amerika om studenten hier rond te leiden."
De Stadhouderskamer
"Voor weinig mensen toegankelijk, maar van een grote schoonheid. Het is onderdeel van het paleis dat stadhouder Willem V aan het eind van de 18e eeuw liet bouwen. Het is een prachtig gerestaureerd monument waar we heel zuinig op zijn en waar we af en toe gasten ontvangen. De SGP-fractie mag hier ieder jaar bij kaarslicht van het kerstdiner genieten en sinds 2012 vindt hier ook de kabinetsformatie plaats."
De Kasteinkamer
"Dit is geen mooie kamer in de betekenis van schoon, maar mooi omdat er een grote betekenis achter zit. In deze kamer zat in de Tweede Wereldoorlog de communistische verzetsstrijder Gerrit Kastein gevangen. Om niet levend in handen van de Duitsers te vallen, liet Kastein zich hier uit een raam vallen." De kamer is mede op initiatief van Menno de Bruyne officieel vernoemd naar de verzetsstrijder.
De oude zaal van de Tweede Kamer
"Hier ligt de geschiedenis van het Nederlandse politieke systeem. De Tweede Kamer vergaderde hier van 1815 tot 1992. Mannen als Lubbers, maar ook Thorbecke, Troelstra en Groen van Prinsterer hebben hier gedebatteerd. Als student politieke wetenschappen kwam ik hier heel vaak om vanaf de publieke tribune debatten te volgen."
De grote vergaderzaal van de Tweede Kamer
"Echt mooi vind ik hem niet, maar hier klopt wel het hart van onze democratie. En dat is een heel belangrijk goed, want je hoeft niet heel ver te reizen om te zien hoe het in sommige andere landen geregeld is."
Terwijl het reces net van start is gegaan, sprak Grimmius in de wandelgangen met Menno de Bruyne over onder andere zijn werk als voorlichter, 100 jaar SGP en zijn liefde voor kunst. Maar ook over de grote beproevingen die hij recent heeft moeten doorstaan: de scheiding van zijn vrouw, het plotselinge overlijden van een goede vriend en een ernstige ziekte die eind vorig jaar bij De Bruyne werd geconstateerd. Je hoort het maandagochtend: tussen 02.00 en 04.00 uur.