Binnenland
KRO-NCRV

'Vluchtelingenopvang in Nederland zakt door de humanitaire bodemgrens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vluchtelingenopvang in Nederland zakt door de humanitaire bodemgrens'

De oorlog in Oekraïne is nu een week gaande en er zijn al zeker één miljoen mensen op de vlucht geslagen. Ook in Nederland zijn de eerste vluchtelingen deze week aangekomen. Martijn van der Linden van Stichting VluchtelingenWerk Nederland maakt zich zorgen over opvangcapaciteit. "Syriërs en Afghaanse gezinnen zitten al maanden in tentenkampen of in grote evenementenhallen. Die kinderen moeten daar weg."

Vergeten groep

Van der Linden spreekt over een "vergeten groep" vluchtelingen nu er zo veel aandacht is voor Oekraïne. "We zitten al maanden met een enorm opvangtekort. De rek is er nu echt wel uit."

Hij omschrijft dat omvangomstandigheden flink te wensen overlaten. "Ik was laatst Leeuwarden, daar stond één kapotte glijbaan voor kinderen en dat was het. Die kinderen moeten daar zo snel mogelijk weg. Daar waarschuwen ook andere organisaties voor."

"De opvang in Nederland zakt door de humanitaire bodemgrens", aldus Van der Linden. "Er zijn nu 7000 plekken nodig en de Oekraïners komen daar nog bovenop. Dus er echt nog meer aan de hand." Ook Rutger Groot Wassink, wethouder in Amsterdam, benadrukt dat er extra capaciteit nodig is. "Ik verwacht dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne enorm gaat toenemen en dan kan je er maar beter klaar voor zijn."

Miljoenen mensen op de vlucht

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldt vandaag dat er al één miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht zijn in de eerste week van de oorlog. "Ik werk al bijna 40 jaar in vluchtelingencrises, en zelden heb ik zo’n snelle exodus gezien als deze", zegt VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi. "En tenzij er onmiddellijk een einde komt aan het conflict, zullen waarschijnlijk nog miljoenen mensen gedwongen worden Oekraïne te ontvluchten."

CDA-Kamerlid Anne Kuik pleit voor een speciale opvangambassadeur die coördineert vanuit het Rijk. "Die moet maatschappelijke organisaties, gemeenten en particuliere initiatieven bij elkaar brengen. Om in kaart te brengen waar mensen opgevangen kunnen worden. Die coördinatie is er eigenlijk niet en dat is zonde."

'Mensen hebben een huis nodig'

Wethouder Groot Wassink heeft de eerste Oekraïense vluchtelingen al opgevangen in zijn gemeente. Er zijn in korte tijd 80 plekken gerealiseerd, in een hostel waar ook Afghaanse vluchtelingen zitten. "Het hostel is mooi verblijf, maar wel een tijdelijke voorziening.

Je wil dat gezinnen en kinderen onderwijs kunt aanbieden, dat mensen een relatief ongestoord leven kunnen hebben. Als tijdelijke oplossing is het een uitstekende locatie, maar we moeten ook nadenken – en daar kan een coördinator een rol in hebben – wat betekent dat voor de komende maanden? Ook de Afghaanse vluchtelingen, daar zitten mensen tussen die al een status hebben. En die hebben eigenlijk een huis nodig."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie