Binnenland

Twaalf doden bij aanslag op kerstmarkt Berlijn

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Twaalf doden bij aanslag op kerstmarkt Berlijn

Op een kerstmarkt in Berlijn is een vrachtwagen ingereden op het publiek. Er zijn zeker twaalf

doden en een onbekend aantal gewonden, zegt de politie in de Duitse hoofdstad. De politie gaat uit van een aanslag.

De vrachtwagen reed even voor 20.00 uur in op kramen bij de Gedächtniskirche, dicht bij de beroemde Kurfürstendamm. Een agent die op de kerstmarkt surveilleerde, zegt in de Berliner Zeitung dat het leek op een opzettelijke actie. De truck reed 50 tot 80 meter over de markt.

De vermoedelijke bestuurder is inmiddels opgepakt, bij een park op enkele honderden meters van de kerstmarkt. Zijn bijrijder is omgekomen.

Kapotgereden

Op beelden zijn slachtoffers te zien en mensen die de gewonden verzorgen. Meerdere marktkramen zijn kapotgereden. De vrachtwagen met oplegger staat nu voor een deel op een kraam en op de weg.

Luister naar NPO Radio 1 voor het laatste nieuws of volg het liveblog van de NOS

Op het plein waar de kerstmarkt wordt gehouden, is het een komen en gaan van ambulances. Bij een winkelcentrum in de buurt worden tenten geplaatst waar gewonden worden behandeld. Het plein en een metrostation in de buurt zijn afgezet; agenten patrouilleren er met machinegeweren.

'Schok voor ons allemaal'

Burgemeester Müller is naar de kerstmarkt gekomen om met eigen ogen te zien wat er is gebeurd. Müller sprak bij aankomst van een "schok voor ons allemaal". Volgens hem is de situatie inmiddels onder controle.

Müller heeft ook contact gehad met bondskanselier Merkel. Premier Rutte heeft Merkel zijn medeleven betuigd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kerstmarkt bij de Gedächtniskirche is een van de grootste van Berlijn. Vanwege de ligging in het winkelgebied van West-Berlijn is de markt ook geliefd bij toeristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De aanslag van vanavond roept herinneringen op aan de aanslag van 14 juli in Nice. Toen reed een terrorist met een vrachtwagen in op een menigte die naar een vuurwerkshow keek. In Nice kwamen 87 mensen om het leven, onder wie de dader.

Ster advertentie
Ster advertentie