Binnenland
AVROTROS

Toerisme neemt weer enorm toe: 'Maar we moeten ook kijken naar de nadelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toerisme neemt weer enorm toe: 'Maar we moeten ook kijken naar de nadelen'

Het toerisme in Nederland is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2019 kwamen er ruim 20 miljoen toeristen naar ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). "Maar we moeten niet wegkijken voor de gevolgen voor de woningmarkt, mobiliteit en natuur", zegt René van der Duim, hoogleraar Duurzaam Toerisme van de Wageningen Universiteit in Stax&Toine.

Wat kunnen we doen aan de nadelen van toerisme?

Van der Duim schreef mee aan een rapport van Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur waarin werd gewaarschuwd voor de nadelige effecten van toerisme in ons land. "Het is nu op bepaalde plekken te druk, terwijl andere plekken schreeuwen op toerisme. En daar moeten we dus een goed evenwicht in vinden."

Toerisme ook veel waarde

Van der Duim staat dus ook zeker niet negatief tegenover toerisme. "Want het heeft ook waarde. Voor ons erfgoed bijvoorbeeld, dat dat zo kan blijven bestaan. Het gaat gewoon over het evenwicht. Dat kun je bijvoorbeeld creëren met technologie, dat toeristen moeten reserveren voor attracties en anders niet kunnen komen. We zijn aan het kijken hoe dat soort technologie kan helpen." Volgens Van der Duim moeten we vooral pro-actief reageren op toerisme. "Zo van: wat gaan we ermee doen."

Een substantieel probleem waar iets aan doen is het klimaat- en milieuprobleem waar toeristen aan bijdragen. De hoogleraar Duurzaam Toerisme heeft vooral steun nodig vanuit de overheid. "Er moet meer geld gestoken worden in bijvoorbeeld onderzoek naar toerisme, en ook moet het breder ondergebracht worden, bijvoorbeeld bij gemeentes. Dat gebeurt nu te weinig."

Huizenprijzen en toeristenbelasting

Maar de overheid kan ook concreter helpen, vindt Van der Duim. "Het probleem in Amsterdam is bijvoorbeeld niet alleen dat er zoveel toeristen zijn, maar bijvoorbeeld ook dat de huizenprijzen stijgen. En dat AirBNB huizen overneemt. Of bijvoorbeeld straten minder makkelijk toegankelijk maken, zodat toeristen zich beter verspreiden. Maar dan moeten gemeenten wel kunnen meedenken."

Moet de toeristenbelasting omhoog? "Nee, dan blijven toeristen gewoon komen. Het zou dan wel weer een goed idee zijn om die belasting te steken in de oplossingen. Bijvoorbeeld de ruimtelijke ordeningen, dat je dan weer aanpakt met dat geld."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie