Binnenland
MAX

ADHD bij volwassen vrouwen onderbelicht probleem: 'Raken gemakkelijk in een burn-out'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ADHD bij volwassen vrouwen onderbelicht probleem: 'Raken gemakkelijk in een burn-out'

Bij ADHD denk je misschien als eerste aan een druk en rusteloos jongetje. Maar ADHD komt ook voor bij volwassenen. En vooral ADHD bij volwassen vrouwen is onderbelicht. Bij veel vrouwen voltrekt die aandachtstekortstoornis zich anders dan bij mannen. En dat veroorzaakt jarenlang onnodig leed, vertelt Sandra Kooij, bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen, in Villa VdB.

Ander type ADHD

"Vrouwen hebben vaak een ander type ADHD. Die zijn dus niet druk of opstandig, zoals de jongens vaak zijn. Het hyperactieve zit er ook wel in bij meisjes. Maar dan praten ze vooral veel of ze sporten veel om hun onrust kwijt te raken. Het worden vaak vrouwen die alle ballen in de lucht houden, zich erg druk maken en weinig slapen. Ze komen makkelijk in een burn-out terecht."

"In mijn jeugd dachten ze dat het gewoon niet bestond; een meisje met ADHD", zegt onderwijsspecialist Sofie van de Waart. Zij kreeg de diagnose ADHD op haar 34e. "Van de negen kenmerken had ik er zes in de allerergste variant. Toen dacht ik; zou ik dan niet onder de brug moeten slapen? Maar vrouwen zijn met allerlei trucjes goed in het lang maskeren. Vooral als ze goed kunnen leren. Toen ik de diagnose kreeg, begreep ik wel beter waar veel dingen in mijn leven vandaan komen."

Jezelf vergeven

"Het is heel belangrijk dat vrouwen zichzelf kunnen vergeven", zegt psychiater Sandra Kooij. Veel van haar patiënten beschrijven dat ze vaak op hun kop hebben gehad, omdat ze te laat waren of dingen waren vergeten. Eindelijk snappen ze dat dat komt door de ADHD. En met een diagnose kan je behandeld worden. Voor ADHD maar ook voor de bijkomende problemen, zoals met je hormonen.

Vrouwelijke hormonen

"Vrouwelijke hormonen die op en neer gaan elke maand, maken de ADHD vaak nog zwaarder", vertelt Sandra Kooij. Als de oestrogeenspiegel daalt vlak voor de menstruatie, na een bevalling en tijdens de overgang kunnen vrouwen met ADHD ernstige depressieve klachten krijgen. "En de overgang duurt tien jaar, dus regelmatig komt het dan pas aan het licht bij vrouwen. Gelukkig trekken bedrijfsartsen en vakbonden steeds vaker aan de bel bij burn-out en langdurige uitval bij vrouwen. Want die beginnen dit beeld te herkennen."

Humor

Sofie van de Waart wil benadrukken dat ze met humor een heel eind komt als vrouw met de diagnose ADHD. "Ik kan vaak erg om mezelf lachen. Van de week was ik aan het skiën met vriendinnen. Toen zei ik tegen een vriendin; waarom heb jij eigenlijk mijn rugzak op? Toen zei ze: je rugzak stond nog boven op de berg dus die heb ik maar even voor je meegenomen. Mijn omgeving let gelukkig goed op me!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie