Binnenland
MAX

Hier moet je aan voldoen om de politiek in te kunnen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hier moet je aan voldoen om de politiek in te kunnen

Veel (nieuwe) politieke partijen zijn naarstig op zoek naar goede mensen. Kan iedereen zich zomaar melden? En welke ervaring is nu handig om te hebben? Het antwoord hoor je in Villa VdB van Jurjen van den Bergh.

Video niet beschikbaar

"We zijn decennialang opgegroeid met beroepspolitici. De klassieke machts- en oppositiepartijen bestonden jarenlang uit mensen die aan het flyeren waren, vervolgens de gemeenteraad in gingen of een bestuursfunctie kregen binnen de partij." Volgens Van den Bergh bouwde je zo ervaring op en ontstond er binnen de partij een duidelijk beeld over het functioneren van een partijlid.

Toch is dit systeem ook nadelig, volgens Van den Bergh. "Mensen gaan op elkaar lijken, iedereen weet wat die precies moet doen. De politiek is op dit moment opzoek naar mensen, die de samenleving terugkrijgen in de Tweede Kamer. Hierin hebben nieuwe partijen wel een voorsprong, veel mensen die op de lijst komen hebben maatschappelijke ervaring als ondernemer of in de publieke sector. Mensen die geen politieke ambitie hadden, maar wel veel talent krijgen nu de kans om zich te ontwikkelen."

Waar moet je als goede kandidaat aan voldoen? "Het is moeilijk om daar precies de vinger op te leggen", concludeert Van den Bergh. "Kamerlid zijn is een ambacht. In de eerste vier jaar krijg je het maar mondjesmaat onder de knie. Gevestigde partijen hebben klasjes om het werk beter in de vingers te krijgen, een nieuwe partij heeft dat niet. Het grootste gevaar blijft dat mensen met een groter ego dan de identiteit van de partij worden aangetrokken. Van die mensen ga je veel last krijgen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie