Binnenland
AVROTROS

Burgemeesters willen jongeren 'iets leuks' bieden voor winterperiode, clubeigenaren hopen op heropening

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters willen jongeren 'iets leuks' bieden voor winterperiode, clubeigenaren hopen op heropening

Met de winter op komst moet jong Nederland perspectief worden geboden, zei Hubert Bruls na afloop van het Veiligheidsberaad. Maar hoe? Jorn Lukaszczyck van het Nachtbelang wil de clubs openen voor jongeren onder de 35. Het OMT bekijkt het protocol dat de clubeigenaren hebben opgesteld. "Als het onderzoek naar vliegen binnen twee weken kan worden afgerond, moet dat voor ons ook lukken", zegt hij bij Radio Tour de France.

Lukaszczyk koppelt de recente rellen en onrust aan het gemis van het nachtleven. "De uitlaatklep is afgepakt. Ik merk ook de ontlading van mensen die naar illegale feesten gaan."

OMT kijkt naar protocol

Al maanden trekken Lukaszczyk en zijn collega’s aan de bel in Den Haag. Deze week mochten ze eindelijk in gesprek met de betrokken ministeries. "We hebben gesproken over het heropenen van de clubs en eventuele aanvullende steunpakketten. Ons protocol gaat nu naar het OMT."

Lukaszczyk hoopt dat het plan snel op haalbaarheid kan worden onderzocht, zodat hij en zijn collega’s vanaf 1 oktober weer open kunnen. "Als voor KLM binnen twee weken onderzoek kan worden gedaan naar de veiligheid, moet dat ook lukken voor de clubs."

Geen winterterrassen

Ondertussen ontstaan er op verschillende plekken initiatieven om mensen zo lang mogelijk buiten bij elkaar te laten komen. Zo onderzoekt de Alkmaarse horeca de mogelijkheid van een groot overdekt terras. Lukaszczyk ziet dat niet zo zitten. "Ik snap dat wel, je moet wel als ondernemer zijnde. Maar ik denk dat je niet tot de kern van het probleem komt, als je iedere keer met kleine dingetjes blijft komen."

Lukaszczyk heeft door de woorden van Hubert Bruls goede hoop op een gunstige afloop. "Ook in combinatie met de bereidwilligheid van de ministeries, denk ik dat we snel stappen kunnen maken. Ik begin weer wat vertrouwen te krijgen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, buiten de Tour de France om elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie