Binnenland

Van 5G tot ASML: de Kamer is even klaar met China
NTRNOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Van 5G tot ASML: de Kamer is even klaar met China

Het Chinese telecombedrijf Huawei mag voorlopig niet betrokken raken bij de aanleg van het mobiele netwerk 5G. Dat zegt een meerderheid in de Tweede Kamer vandaag.

"Deze reactie heeft alles te maken met de bedrijfsspionage bij ASML waarover het Financieele Dagblad vandaag berichtte", zegt politiek verslaggever Marleen de Rooy. In Nieuws en Co vertelt ze meer over de visie van de Tweede Kamer op activiteiten van Chinese bedrijven.

Chinese oud-medewerkers van ASML hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van de Veldhovense chipmachinefabrikant. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek. De daders zouden hooggeplaatste medewerkers van het bedrijf zijn geweest die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Met een schade van enkele honderden miljoenen euro's gaat het om een van de grootste spionagezaken ooit bij een Nederlands bedrijf.

'China strategie'

Vrijwel de gehele Tweede Kamer wil - naast het weghouden van Huawei bij 5G - snel betere bescherming voor bedrijven. De gestolen kennis werd in razend tempo verwerkt bij de Chinese concurrent XTAL, die een jaar later al grote klanten wegkaapte bij ASML. Een van die klanten is elektronicagigant Samsung. De Kamer wil zo snel mogelijk een debat met het kabinet.

Het kabinet werkt aan een "China strategie" die meer duidelijkheid moet geven hoe we met China moeten omgaan. Chinese en Nederlandse bedrijven investeren over en weer, maar de AIVD waarschuwt al langer voor Chinese spionage. Staatssecretaris Keijzer (CDA) zei eerder deze week dat het "ingewikkeld" is en dat het kabinet er mee worstelt. De strategie zou volgende maand naar buiten moeten komen.

Ster advertentie
Ster advertentie