Binnenland
NOSNTR

Concept corona-routekaart uitgelekt: 'Het moet veel simpeler'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Concept corona-routekaart uitgelekt: 'Het moet veel simpeler'

De Volkskrant heeft de routekaart met een langetermijnplan voor de coronacrisis in handen waaraan het kabinet werkt. De routekaart moet duidelijkheid scheppen over welke maatregelen te nemen in welke situatie.

Volgens veld-epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe voldoet de kaart in deze vorm nog niet. "Het is een heel handige kaart voor professionals, maar voor burgers niet," zegt hij in Nieuws en Co. "Er staat veel te veel op."

Op de kaart zijn vier risiconiveaus te zien: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij elk niveau, dat wordt bepaald door het aantal besmettingen per 100.000 Nederlanders, hoort een aantal vaste maatregelen. Hoe verder op de route, hoe donkerder de kleur.

"Het idee van de kaart is heel goed. Hiermee bepalen we waar de grens ligt, en wat er precies gedaan moet worden als die bereikt wordt," stelt de microbioloog. "Maar er staat teveel informatie op, waardoor het heel onoverzichtelijk is, behalve voor professionals. Burgers gaan echt niet de hele poster doorlezen."

'Zeer ernstig'

Als de situatie zeer ernstig is, met meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners, gaan eet- en drinkgelegenheden en publieke ruimtes in (onderwijs-)instellingen dicht. Winkels sluiten om 20.00 uur en koopavonden worden geschrapt. Dat geldt niet voor supermarkten. Sportwedstrijden van volwassen en jongeren worden verboden.

Een deel van die maatregelen zal het kabinet vrijwel zeker vanavond bekendmaken.

Het ministerie van VWS kan niet bevestigen dat de routekaart zoals de Volkskrant die publiceert de definitieve routekaart is. De meest betrokken ministers zijn vandaag nog bijeen om te besluiten over de nieuwe maatregelen. Het is niet uitgesloten dat maatregelen die wel op de routekaart staan nog worden aangepast.

Nieuwste coronacijfers en routekaart kabinet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie